Biznis

IuteCredit kupio 10% dionica Energbanke u Moldaviji

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Fintech kompanija sa centralom u Estoniji, IuteCredit, kupila je prvih 9,976% dionica Energbanke iz Moldavije, što je prvi korak za kompaniju ka tome da postane banka. Tokom transakcije na berzi u Moldaviji, kupljeno je 199.519 dionica po cijeni od 170,44 leja po dionici, sa ukupnom vrijednošću od 1,7 miliona eura.

Tarmo Sild, CEO IuteCredit Europe je tom priliko izjavio: “IuteCredit planira postati većinski dioničar banke. Nastavit ćemo raditi na postizanju željenog cilja”.

Prema riječima Lilian Guzun, CEO IuteCredit Moldavije: “Korporativna kultura i prakse koje će se implementirati unutar Energbanke potaknut će digitalizaciju banke, donoseći najbolje prakse s Baltika i Skandinavije”.

Sild vjeruje da bi u sljedeće dvije godine kompanija mogla doprijeti do milion klijenata i bilanse od milijardu eura, a preuzimanje banke dio je tog plana.

“IuteCredit mora postati brza fintech neobanka, potpuno prilagođena za klijente; novac bi se trebao kretati vrlo slobodno, glatko, poput ljudskog govora. Istodobno, naše glavno obećanje je ponuditi izvanredno iskustvo u ličnim financijama, tako da je njegovanje ljudskog pristupa izuzetno važno u vrijeme kada tehnologija postaje neizostavan i bitan dio naših života”, rekao je Sild. Osim preuzimanja banke, IuteCredit planira proširiti sve usluge koje kompanija  nudi preko mobilnih telefona, kao i mogućnosti ulaganja.

IuteCredit se namjerava proširiti izvan svojih sadašnjih tržišta na Balkanu i Moldaviji u narednim godinama i proširiti svoj portfolio usluga. “Većina sadašnjih prihoda dolazi od kredita, ali u budućnosti bi digitalna plaćanja mogla činiti polovicu portfolija tvrtke”, rekao je Sild.

IuteCredit – osnovan 2008. godine – vodeća je evropska kompanija za lične financije. Grupa je specijalizirana za potrošačke kredite preko svojih podružnica koje su u 100%-tnom vlasništvu. IuteCredit je trenutno na usluzi klijentima koji se nalaze u Moldaviji, Albaniji, Sjevernoj Makedoniji i Bugarskoj, kao i Bosni i Hercegovini. IuteCredit kreditni proizvodi su neosigurani potrošački krediti s rokom dospijeća između mjesec dana i 48 mjeseci te osigurani krediti za automobile s rokom dospijeća do 72 mjeseca uz upravljanje vlastitom mrežom bankomata koji se koriste putem mobilne aplikacije. Misija IuteCredita je stvoriti izvanredno iskustvo u ličnim financijama nadmašujući očekivanja kupaca.

Komercijalna banka “Energbank” S.A. posluje na financijskom tržištu Republike Moldavije već 25 godina. Tokom tog razdoblja banka je postala jedna od najboljih financijskih institucija srednje veličine u zemlji, s ukupnom imovinom od 2,96 milijardi leja (147 miliona eura) od 30.11.2021. Sa svojom širokom mrežom od 45 podružnica i agencija, banka pruža cijeli niz usluga posvećenih uglavnom pojedincima i malim i srednjim poduzećima, nudeći financijske usluge diljem zemlje.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno