Info

ITC: Naručeni pritisci nelojalne konkurencije su kriminalni, sud je u pet navrata utvrdio ispravnost provedenih postupaka

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Tokom januara i februara ove godine na više bh. portala objavljeni su tekstovi sa naslovima „POSEBNO CIJENJEN PARTNER: Korupcija ‘trese ‘Elektroprivredu BiH“ , “Javne nabavke EPBiH: Ista firma pobjeđuje po uvijek istom obrascu” i slični. u kojem su iznesene grube neistine i klevete o preduzeću ITC Zenica d.o.o. i njegovom vlasniku Suvadu Isakoviću, saopćeno je iz ovog preduzeća.

U tekstu ‘POSEBNO CIJENJEN PARTNER: Korupcija ‘trese ‘Elektroprivredu BiH’, je između ostalog navedeno: ‘EP BiH raspiše tender po ustaljenom obrascu (pregovarački postupak) na koji se javi ITC Zenica u konzorciju (…), u slučaju da neka druga firma ili konzorcij budu povoljniji, ITC se žali Uredu za razmatranje žalbi, koji po pravilu, usvaja žalbu ITC-a a nadležni u Elektroprivredi BiH imaju tada savršen alibi da zaključe ugovor sa nepovoljnim ponuđačem, dakle ITC-om’. Izneseni navodi u tekstu NISU ISTINITI, jer:

1) ITC Zenica, samostalno ili u konzorciju, NIJE NIKADA, zaključio ugovor sa JP EP BiH na osnovu provedenog ‘pregovaračkog postupka’, kako je navedeno u tekstu;

2) Za aktuelni Ugovor broj 141 – TET – 22, ‘Revitalizacija kotla bloka 6’ u TE Tuzla, Odlukom broj: 02-17702-1/22 kao prvorangirani ponuđač, izabran je ITC Zenica u konzorciju sa kineskim kompanijama, čija je ponuđena cijena manja za 5.673.686,94 KM sa PDV-om u odnosu na ponuđenu cijenu drugorangiranog ponuđača (dokaz u prilogu).

3) Ugovor broj 212 – KI – 19 ‘Izvođenje pripremnih radova za izgradnju bloka 7 u TE Tuzla – prva faza’, između konzorcija u kojem je ITC Zenica lider Konzorcija i JP EP BiH, zaključen je nakon više provedenih žalbenih postupaka pred Uredom za razmatranje žalbi BiH, u kojima su Uvažavane Žalbe konzorcija ITC i drugi. Po navedenom javnom postupku, protiv Rješenja Ureda za razmatranje žalbi BiH, podnesene su 4 (četiri) tužbe sudu Bosne i Hercegovine, od kojih je 2 (dvije) tužbe podnio nezadovoljni Ponuđač dok je druge 2 (dvije) tužbe podnijela JP EP BiH. Sud Bosne i Hercegovine presudama broj: 1) S1 3 U 030548 18 U 2) S1 3 U 032470 19 U; 3) S1 3 U 033223 19 U; 4) S1 3 U 033817 19 U, ODBIO je sve tužbe protiv Rješenja Ureda za razmatranje žalbi BiH, kao NEOSNOVANE (dokazi u prilogu). Sud Bosne i Hercegovine, također je presudom broj: S1 3 U 033817 21 Uvp od 29. 9. 2021. godine, odbio zahtjev nezadovoljnog Ponuđača za preispitivanje navedenih presuda, kao NEOSNOVAN.

Naprijed navedenih 5 (pet) presuda Suda Bosne i Hercegovine, nepobitno DOKAZUJU, da je Ured za razmatranje žalbi BiH, donosio ZAKONITA Rješenja u predmetu javne nabavke “Izvođenje pripremnih radova za izgradnju bloka 7 u TE Tuzla – prva faza.”

Ovom prilikom poručujemo svim našim sadašnjim i budućim poslovnim partnerima, da će ITC Zenica d.o.o. kao i do sada, svoje ugovorne obaveze izvršavati besprijekorno i u skladu sa zakonskim propisima, bez obzira na ‘naručene’ medijske pritiske od strane naše ‘nelojalne konkurencije’.

DOKUMENTE I PRESUDE SUDA MOŽETE POGLEDATI NA OVOM LINKU

Zenica, 10. 2. 2023. godine

Generalni direktor prof. dr. sc. Suvad Isaković”.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno