Info

Istraživanje studenata i dr. Hakije Bečulića objavljeno u međunarodno priznatom časopisu za medicinska istraživanja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Istraživanje studenata i dr. Hakije Bečulića objavljeno u međunarodno priznatom časopisu za medicinska istraživanja- Iskorištenost studenata u naučnom istraživanju biomedicinskih i zdravstvenih nauka u Bosni i Hercegovini je naziv istraživanja kojeg je objavio naučni časopis Medeniyet Medical Journal. Istraživači koji su radili na ovom projektu su studenti medicine, genetike i biomedicinskih nauka.

Inicijalna ideja je nastala 2019. godine, u želji da se prikaže realna slika uključenosti studenata u naučno-istraživački rad, od strane nekoliko kolega sa Medicinskog fakulteta u Zenici. Inicijator je bio Emir Begagić, a na poziv, timu su se priključili i studenti sa drugih fakulteta u Bosni i Hercegovini. Pored Emira Begagića, tim su činili Zlatan Memić i Anida Čelebić, te također Nermin Đuzić, magistar genetike i biomedicinskog inženjeringa, demonstrator na Internacionalnom Univerzitetu Burch. Sa Evropskog Univerziteta “Kallos” u Tuzli, uključio se i Nemanja Aranđelović.
Istraživanje je mentorisao doktor Hakija Bečulić, specijalista neurohirurge i asistent na predmetu anatomija, na katedri za anatomiju Medicinskog fakulteta u Zenici. Zahvala svakako pripada i prof. Slobodan Marinković, jedanom od tri najpriznatija stručnjaka za krvne sudove mozga, i dugogodišnjem profesor anatomije na Beogradskom medicinskom fakultetu, zbog recenziranja pomenutog rada.
Posebnu važnost ovom istraživanju daje činjenica da je isti objavljen u međunarodno priznatom časopisu, koji je indeksiran i uključen u svjetsku bazu naučnih časopisa iz područja medicine – PubMed.
Istraživanje je sprovedeno na 418 studenata, sa svih javnih i privatnih Univerziteta u Bosni i Hercegovini, a rezultate istraživanja možete pročitati putem slijedećeg LINKA.


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno