Biznis

Istraživanje: Najtraženija zanimanja u doba pandemije koronavirusa

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Operateri u pozivnom centru, vozači i građevinski radnici su najtraženija zanimanja u doba pandemije koronavirusa.

Iako je potražnja za radnicima u vrijeme pandemije koronavirusa značajno smanjenja, neka zanimanja su i dalje veoma tražena. Istraživanje portala MojPosao.ba pokazalo je da su u vrijeme pandemije najtraženiji operateri u pozivnom centru, vozači i građevinski radnici. Za njima slijede programeri i radnici u proizvodnji.

Top 5 najtraženijih zanimanja u doba pandemije koronavirusa:

1. Operateri u pozivnom centru (103)

2. Vozač (75)

3. Građevinski radnik (69)

4. Software developer/Programer (36)

5. Radnik u proizvodnji (35)

Analiza je urađena na uzorku poslova objavljenih u periodu od 16. marta do 15. aprila 2020. godine kada je objavljeno ukupno 637 poslova. U istom periodu prošle godine na prvom mjestu najtraženijih zanimanja bili su radnici u proizvodnji, zatim prodavači, operateri u pozivnom centru a potom konobari i kuhari.

Pandemija koronavirusa izbacila je s liste najtraženijih zanimanja prodavače, konobare i kuhare s obzirom da su sektori turizma i ugostiteljstva i maloprodaje pretrpjeli velike štete zbog zatvaranja objekata. Prethodno je istraživanje portala MojPosao.ba pokazalo da je najveći broj osoba izgubio posao upravo ova dva sektora.

Na prvom mjesto liste najtraženijih zanimanja u doba pandemije koronavirusa nalaze se operateri u pozivnom centru s obzirom da su kontakt centri nastavili sa radom pa čak i povećali broj zaposlenih jer se povećala potreba za podrškom korisnicima putem telefona i online. Istovremeno broj zainteresiranih za ovo zanimanje, gledajući prosječan broj prijava u istom periodu prošle godine, se također značajno povećao.

„Posmatrajući sve objavljene oglase na portalu MojPosao.ba u periodu pandemije, vidimo da se tržište rada drastično promijenilo. Prvi kvartal 2020. godine je počeo sa manjim padom potražnje za radnicima od 17%, da bi taj pad već u martu iznosio 27% te da bi se u periodu pandemije potražnja za radnicima strmoglavila za preko 70%. Značajan pad je zabilježen u gotovo svim kategorijama poslova, osim u socijalnim i neprofitnim organizacijama te građevinarstvu gdje je čak zabilježen rast“, pojašnjava Nermana Ajanović-Hajdarpašić, voditeljica razvoja i marketinga portala MojPosao.ba.

Među kategorijama poslova koje su najviše pogođene pandemijom koronavirusa nalazi se svakako turizam i ugostiteljstvo, koji je u prvom kvartalu zabilježio rast poslova od 3% da bi u drugoj polovini marta i prvoj polovini aprila potonuo za 85% u odnosu na isti period prošle godine. Ostale kategorije koje su doživjele pad od preko 70%, su i prodaja, proizvodnja, ekonomija i finansije, zdravstvo te administrativne usluge.

„Niko u ovom trenutku ne može predvidjeti koliko dugo će trebati tržištu rada da se oporavi. Pozitivno je to što vidimo da domaće proizvodne firme nisu stale, čak naprotiv u ovom periodu neke od njih su doživjele značajan rast proizvodnje. Također, outsourcing industrija, govorimo prvenstveno o centrima za podršku korisnicima ili kontakt centrima, koja je relativno nova u BiH, ne samo da je zadržala sva radna mjesta već aktivno zapošljava i u ovom periodu. Na portalu MojPosao.ba i u vrijeme pandemije možete u svakom trenutku pronaći oko 1000 oglasa za posao. Nastavljamo pratiti dešavanja na tržištu rada te ćemo redovno obavještavati javnost o promjenama“, dodaje Ajanović-Hajdarpašić.

mojposao.baStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno