Biznis

Istraživanje: Koliko je BiH, a koliko su zemlje regije ovisne o turizmu?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Od svih zemalja u Evropi, crnogorska ekonomija najviše ovisi o turizmu, pokazali su podaci iz istraživanja Svjetskog vijeća za putovanja i turizam (WTTC), koje je objavio Landgeist.com.

Kako se navodi u rezultatima istraživanja, turizam čini 30,8 posto BDP-a Crne Gore. U Bosni i Hercegovini taj omjer iznosi 9,7 posto i zemlja se nalazi na sredini rang-liste.

Prema udjelu sektora turizma u ukupnom BDP-u, Crnu Goru slijede Hrvatska s 24,8 posto i Island s 21,4 posto, prenosi Indikator.

Od zemalja regije, o turizmu najmanje ovise Srbija (udio u BDP-u 5,9 posto) i Sjeverna Makedonija (6,6 posto). U Sloveniji je omjer nešto veći nego u Bosni i Hercegovini i iznosi 10,8 posto.

Prema istraživanju, ekonomija Rusije najmanje ovisi o turizmu s pet posto, slijedi Poljska s 4,8 posto, dok je na posljednjem mjestu Irska sa samo 4,2 posto.

 Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno