Info

Istraživanje: 71 posto djece obavezno doručkuje

Zdravo! istraživanje, 71 posto djece obavezno doručkuje
Zdravo! istraživanje, 71 posto djece obavezno doručkuje
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Istraživanje: 71 posto djece obavezno doručkuje- U projektu Zdravo! ove školske godine učestvovalo je više od 2.000 “sedmaša” iz 30 osnovnih škola širom Bosne i Hercegovine.

Školarci su, kroz četiri školska časa, stekli znanje o pravilnoj prehrani, planiranju prehrane, utjecaju hrana na tijelo, ali i savjete za praktičnu primjenu usvojenog znanja. Nakon edukacije njihovo je znanje unaprijeđeno za ukupno 14 posto, saopćila je kompanija Nestlé.

Zdravo! je projekat koji su zajedno realizirali Atletski savez BiH i kompanija Nestlé.

Cilj je stvoriti svijest o važnosti zdravih životnih navika kod djece, a koje su ključne za prevenciju pretilosti i prekomjerne težine i s njima povezanih najraširenijih bolesti današnjice poput dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i astme.

Istraživanja u okviru projekta ”Zdravo!” pokazala su da djeca u tom uzrastu itekako vode računa o tjelesnom izgledu. Vrijeme je to ulaska u pubertet i period u kojem se sve više počinje razmišljati o prehrani i fizičkom izgledu. Svaki deseti školarac je na dijeti, dok svaki četvrti učenik smatra da bi trebao imati nekoliko kilograma manje. Djeca u Čitluku su najzadovoljnija svojom težinom, njih 22 posto,u Sokocu i Tuzli 10 posto, a u Mostaru najmanje devet posto, navodi se u saopćenju.

Važnost svakodnevnog konzumiranja pet uravnoteženih obroka, nije u dovoljnoj mjeri ustaljena kod djece. Naime, samo 22 posto učenika ispunjava preporučena pravila ishrane za djecu školskog uzrasta. Pet obroka na dan najčešće jedu osnovci u Kiseljaku, njih 39 posto, a najrjeđe u Mostaru, 15 posto, te Tuzli, 16 posto.

– Redovni, raznoliki i uravnoteženi obroci osnova su pravilne prehrane kod djece. Velika je odgovornost roditelja da im razviju naviku konzumiranja tri glavna obroka i dva međuobroka. Međutim, raduje nas činjenica da smo došli do spoznaje da čak 65 posto ispitane djece brzu hranu zamjenjuju sendvičima koje im roditelji pripreme kod kuće ili koje kupe u blizini škole a  koji imaju veću nutritivnu vrijednost, kao i to da 71 posto djece obavezno doručkuje, naglasila je Nataša Šoštarić, nutricionistica u kompaniji Nestlé Adriatic.

Ohrabrujuće je da čak 61 posto ispitanih učenika jede voće dva ili više puta dnevno, a raste i svijest o važnosti konzumiranja svježeg povrća. Razvijenu svijest školaraca o štetnosti slatkih i gaziranih napitaka potvrđuje podatak da ih 30 posto djece konzumira jednom sedmično ili rjeđe.

Činjenica je da je školskoj djeci jako važan unos kalcija koji se nalazi u mlijeku i mliječnim proizvodima. Školskoj djeci potreban je najmanje jedan bogat mliječni obrok, a istraživanja kompanije Nestlé su pokazala da 43 posto djece ima dva ili više takva obroka na dan.

Dodatno, 22 posto učenika slijedi preporuke istaknutih svjetskih stručnjaka i svakodnevno ima fizičke aktivnosti u trajanju od 60 minuta i više, a njih 84 posto aktivno je dva do tri puta sedmično.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno