Info

Istraživanja iz 2022. i 2023. godine: Koga narodi iz BiH vide kao najveću prijetnju državi

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Sead Turčalo objavio je zanimljive podatke istraživanja koje pokazuje koga narodi iz BiH vide kao najveću prijetnju po sigurnost naše države.

Istraživanja su prethodne dvije godine proveli Atlantska inicijativa (AI) i Međunarodni republikanski institut (IRI).

Istraživanje IRI iz 2022. godine pokazuje da 45 posto Srba smatra SAD najozbiljnijom političkom prijetnjom za BiH, u oštrom kontrastu s percepcijom Rusije ili Kine, koje tako vidi po šest posto.

S druge strane, Hrvati su 2022. godine Rusiju (48 posto) rangirali kao najozbiljniju političku prijetnju, nakon koje slijede Sjedinjene Američke Države (33 posto), Turska (32 posto) i Kina (31 posto). Za razliku od toga, 60 posto Bošnjaka vidi Rusiju kao najveću prijetnju, gotovo dvostruko više u odnosu na Kinu (32 posto).

Istraživanje Atlantske inicijative iz 2023. godine ukazuje na rastući negativni stav Hrvata prema Sjedinjenim Američkim Državama. Kada je riječ o državama koje se doživljavaju kao prijetnje ili maligni akteri, najveći postotak Hrvata (34,7 posto) vidi Sjedinjene Američke Države u toj ulozi, a zatim slijede Rusija i Srbija, iako u nešto manjoj mjeri.
Među Bošnjacima, Rusija (36,9 posto) se smatra zemljom sa najznačajnijim malignim utjecajem, dok slijede Srbija i Hrvatska. Srbi, s druge strane, u najvećem broju (53,2 posto) vide Sjedinjene Američke Države kao malignog aktera, a iza SAD-a slijede Velika Britanija, Evropska unija i Njemačka.

Gledano po entitetima, u RS, 41,4 posto anketiranih smatra Sjedinjene Države akterom s malignim utjecajem, što je više od dvostruko u odnosu na bilo koju drugu državu, s 18 posto koji tako vide Veliku Britaniju.

U Brčko Distriktu, Sjedinjene Američke Države su također percipirane kao vodeći negativni akter (34,3 posto), a slijedi Rusija (22,4 posto). U Federaciji Bosne i Hercegovine, najveća zabrinutost izražena je za Rusiju (29,2 posto), dok je oko petine učesnika istraživanja izrazilo zabrinutost za utjecaj Sjedinjenih Američkih Država (20,3 posto) i Srbije (20,9 posto), tretirajući ih kao maligne.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno