Politika

Istinomjer: nije jasno kako do 100 hiljada radnih mjesta

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Udruženje građana “Zašto ne” saopćilo je da ‘Istinomjer’, online platforma koja prati i ocjenjuje odgovornost nosilaca javnih funkcija i partija na vlasti, konstatira da iz dokumenta Stranke demokratske akcije “Koncept ekonomskog razvoja 2014-2018” nije jasno kako će biti otvoreno obećanih 100.000 radnih mjesta.

Iako je u decembru prošle godine najavljeno da će ekonomski program SDA sadržavati sektorske programe za namjensku, tekstilnu, prehrambenu i poljoprivrednu industriju, oni u ovom dokumentu zapravo nisu ponuđeni, tvrdi Udruženje “Zašto ne” na osnovu analize ‘Istinomjera’.

U dokumentu su četiri sektorska programa predstvljena šturo.

– ‘Koncept ekonomskog razvoja 2014-2018’ sadrži sedam strateških ciljeva: Smanjenje i nadzor javne potrošnje; Smanjenje opterećenosti na rad; Reforme tržišta rada; Poboljšanje poslovnog okruženja; Aktiviranje resursa; Privreda i potpore privrednim aktivnostima; Borba protiv korupcije i Socijalna oblast. Ovi ciljevi prikazani su tabelarno gdje su podijeljeni na ‘operativni program’, ‘aktivnosti i tumačenja’, te ‘uticajne pokazatelje’, dok su rubrike koje bi trebale definisati nadležno ministarstvo, zakonske propise koji reguliraju datu oblast, kao i vremenske rokove za provođenje mjera, ostale prazne. Tako ni za jednu od predstavljenih mjera nije definirano ko će i u kom roku donijeti potrebne propise za ostvarivanje postavljenih ciljeva – kaže se u saopćenju Udruženja “Zašto ne”.

U pogledu sektora za koje su najavljeni posebni programi (poljoprivreda, namjenska, prehrambena i tekstilna industrija), u segmentu koji se odnosi na namjensku industriju, navedene su četiri aktivnosti: Restrukturiranje fabrika koje iskazuju gubitke; Uvođenje privatnog kapitala kroz javno-privatno partnerstvo; Uvođenje civilnih programa u namjensku proizvodnju; Razvoj dobavljačkog lanca u BiH.

Ove smjernice zapravo predstavljaju ciljeve bez preciziranih mjera koje će dovesti do njihovog ispunjenja, te se teško mogu smatrati “parcijalnim programom” u segmentu namjenske industrije kakav je najavljen iz SDA, tvrdi Udruženje “Zašto ne”.

Sveukupno, ne može se reći da je ovaj program ponudio konkretne i razrađene programe u četiri sektora, kako je to obećano nakon decembarske sjednice Predsjedništva SDA, navedeno je, također, u saopćenju.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno