Info

Ispucano milion maraka više nego godinu ranije na vatromet i petarde

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, u Bosnu i Hercegovinu je u 2023. godini uvezeno više pirotehničkih sredstava u odnosu na godinu ranije, i to za više od milion maraka, a samo u decembru prošle godine uvezeno je oko 100 tona vatrometa, petardi i drugih pirotehničkih sredstava vrijednih 829.085 KM, uglavnom iz Kine.

“U 2023. godini je uvezeno pirotehničkih proizvoda u vrijednosti većoj od 4,6 miliona KM, dok ih je u 2022. uvezeno za oko 3,6 miliona”, istakli su za “Nezavisne novine” u UIO BiH.

Prema njihovim podacima, kada je u pitanju 2023. godina najviše pirotehničkih proizvoda uvezeno je, očekivano, u decembru, i to u vrijednosti većoj od 829.000 KM, u oktobru u vrijednosti od oko 780.000 KM maraka, dok je u julu prošle godine uvezeno pirotehničkih sredstava u iznosu od 635.000 KM.

“Najniža vrijednost uvoza ovih proizvoda zabilježena je u februaru, i to za svega 4.524 KM”, navode iz UIO BiH.

Prema podacima za 2022. godinu, u januaru nije bilo uvoza pirotehničkih sredstava, najmanje uvoza zabilježeno je takođe u februaru, u vrijednosti od 1.687 KM, dok je najveći uvoz evidentiran u septembru, kada je uvezeno više od 719.000 KM.

“Pirotehnička sredstva za vatromet, signalne rakete, rakete protiv grada, signalne rakete za gustu maglu i druge proizvode najviše uvozimo iz Kine. Prošle godine smo uvezli oko 600 tona proizvoda u vrijednosti većoj od 4,3 miliona KM, iz Albanije je uvezeno oko 14.000 kilograma u vrijednosti od 238.476 KM. Zatim slijede Njemačka i Hrvatska, iz kojih je uvezeno oko 1.000 kilograma pirotehničkih proizvoda u vrijednosti od oko 20.000 KM “, stoji u podacima UIO BiH.

Prema njihovim podacima, u 2021. godini uvezeno je pirotehničkih sredstava u vrijednosti oko 1,7 miliona maraka, nešto više uvoza evidentirano je 2020. godine, kada je uvezeno sredstava u vrijednosti oko dva miliona, dok je 2019. godine uvezeno pirotehničkih sredstava u vrijednosti većoj od 2,6 miliona KM.

Iz jedne banjalučke prodavnice pirotehničkih sredstava kazali su za “Nezavisne novine” da se vatromet već tradicionalno najviše prodaje, ali nisu primijetili veću potražnju u poređenju sa 2022. godinom.

“Vatromet je nekako najtraženiji, bude tu tradicionalno i petardi, ali pretežno naši kupci koji dolaze sa djecom kupuju rakete za vatromet. Jedna porodica prosječno potroši oko 20 do 30 KM u kupovini pirotehničkih sredstava. Vatromet se traži tokom cijele godine, dok su petarde najtraženije u vrijeme Božića, pred Badnji dan”, kazali su iz ove prodavnice i napomenuli da najviše proizvoda uvoze iz Kine.

“Do sada nismo imali reklamacija, svi su zadovoljni proizvodima. Cijene raketa se kreću od dvije i po marke ili tri i po marke, dok se boks kutije prodaju za oko 15 KM, pa nadalje, sve zavisi”, istakli su oni.

Izvor: Nezavisne novine



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno