Info

Isprobajte Google Earth Timelapse

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Isprobajte Google Earth Timelapse- Zahvaljujući suradnji Google Eartha, Europske svemirske agencije (ESA), Europske komisije, NASA-e i Američkog geološkog zavoda, 24 miliona satelitskih fotografija iz posljednjih 37 godina ugrađeno je u novi sloj Google Eartha čime se dobija vremenski pogled na naš planet.

U najvećem ažuriranju programa Google Earth od 2017. godine, korisnici sada mogu promatrati Zemlju u potpuno novoj dimenziji, u vremenu. S novom značajkom pod nazivom Timelapse u programu Google Earth, korisnici mogu svjedočiti gotovo četiri desetljeća promjena na cijelom planetu. Ažuriranje će pokazati vizualne dokaze drastičnih promjena koje se događaju u našem svijetu, uključujući učinke klimatskih promjena i ljudskog ponašanja.

Korisnici Google Eartha sada mogu krenuti na vremensko putovanje Zemljom, istražujući neprestano mijenjajuće oblike obala, pratiti rast megagradova, pratiti krčenje šuma i još mnogo drugih promjena.

2 miliona obrađivačkih sati na tisućama strojeva

“Ovo ažuriranje omogućeno je zahvaljujući otvorenim podacima programa Europske unije Copernicus i njegovih satelita Sentinel, kao i NASA-e i programa Landsat američkog geološkog zavoda. Copernicus Sentinel-2 misija snimanja visoke razlučivosti bila je sastavni dio razvoja nove značajke Google Eartha Timelapse i jedinstvenog globalnog pogleda koji sada donosimo korisnicima”, rekla je direktorica Google Eartha Rebecca Moore.

„Korištenje podataka Copernicusova Sentinela omogućuje milijunima ljudi promatranje promjene na Zemlji. Ali ono što nam omogućuje operativna flota europskih satelita ide mnogo dalje! Analiziramo sve aspekte promjena na našem planetu – bez obzira jesu li prirodne ili ih je stvorio čovjek – i njihov utjecaj na klimu.”, objasnio je voditelj Odjela za znanost, primjenu i klimu u ESA-inim programima promatranja Zemlje Maurice Borgeaud. Kako bi se animirane slike Timelapse dodale na Google Earth, prikupljeno je više od 20 milijuna satelitskih slika od 1984. do 2020. godine. Ukupno je bilo potrebno više od 2 milijuna obrađivačkih sati na tisućama strojeva u Googleovoj platformi za geoprostornu analizu Earth Engineu da se 20 petabajta satelitskih slika pretvori u video mozaik veličine 4,4 terapiksela.

Kako bi istražili Timelapse, korisnici mogu pomoću trake za traženje odabrati bilo koje mjesto na planeti na kojem žele vidjeti vrijeme u pokretu. Google Earth ažurirat će se slikama Timelapse svake godine tijekom sljedećeg desetljeća kako bude postajalo dostupno više satelitskih slika.

Misija Sentinel-2

Kopernikov Sential-2 misija je polarne orbite koja se temelji na konstelaciji dva identična satelita u istoj orbiti, udaljena 180° za optimalno pokrivanje i isporuku podataka. Kombinacija visoke razlučivosti, novih spektralnih mogućnosti, širine opsega od 290 km i čestog ponovnog posjeta pruža jedinstvene poglede na Zemlju, svakih pet dana pri prostornoj razlučivosti od 10 m.

Sentinel-2 nosi multispektralni optički snimač visoke razlučivosti za praćenje promjena u vegetaciji za europski program praćenja okoliša Copernicus. Ta misija nudi ključne informacije za optimizaciju prinosa usjeva, pomažući pritom poboljšanju sigurnosti hrane. Podaci se mogu koristiti za mjerenje indeksa lisne površine, sadržaja klorofila i vode u lišću za praćenje rasta biljaka, što je posebno važno tijekom vegetacijske sezone. Upotrijebit će se za izradu zemljopisnih karata, praćenje promjena u načinu korištenja zemljišta i praćenje svjetskih šuma. Uz to, Sentinel-2 pruža informacije o onečišćenju jezera i obalnih voda. Slike poplava, erupcija vulkana i klizišta također se nude kao pomoć u odgovoru na katastrofe i za humanitarne napore.

Sentinel-2 rezultat je bliske suradnje između ESA-e, Europske komisije, industrije, pružatelja usluga i korisnika podataka. Misiju je dizajnirao i izgradio konzorcij od oko 60 tvrtki predvođenih Airbusovom obranom i svemirom, a uz potporu francuske svemirske agencije CNES radi optimizacije kvalitete slike i Njemačkog zrakoplovnog centra DLR za poboljšanje oporavka podataka korištenjem optičkih komunikacija.

Autor: bug.hr



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno