Zenica

Ispovijest žene žrtve nasilja u filmu “Bez glasa” izmamio suze kod Zeničana

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U zeničkom CineStaru danas je održana premijera dokumentarno-igranog filma “Bez glasa” u produkciji Studio Teatra, a ispovijest žene koja je bila žrtva nasilja predstavljena kroz ovaj film natjerala je brojne gledatelje na suze.

O teškom životu sa nasilnikom, godinama torture, udaranja i psihičkog zlostavljanja do bijega iz kuće i pronalaska spasa u sigurnoj kući i početku nekog novog života kroz film “Bez glasa” ispričala je Banjalučanka Edina Omeragić.

Heroina Omeragić bila je žrtva nasilja 18 godina. Nakon projekcije filma obratila se prisutnima u sklopu panel diskusije kojoj su još prisustvovale direktorica sigurne kuće “Medica” Sabiha Husić te novinarka i aktivistica iz Zavidovića Arminka Memišević.

“Iznenađena sam jer nisam očekivala da će priča čitavog filma biti bazirana na mojoj ispovijesti. Još uvijek sam pod tremom i dojmom. Nije me stid, danas sam jaka, stid me je bilo i postavljam sebi pitanje što sam to toliko dugo trpila” govori Omeragić koja je u filmu ispričala najmračnije detalje života sa nasilnikom.

Režiseri Nusmir Muharemović i Mirza Begović u sklopu ovog projekta obavili su razgovore sa više od 20 žena koje su bile ili su žrtve nasilja, a koje su spas pronašle u sigurnim kućama širom Bosne i Hercegovine. Veliki dio njih u životu sa svojim partnerom prošao je ono što je prošla i Omeragić zbog čega je njena ispovijest bila osnova i temelj dokumentarno-igranog filma “Bez glasa”.

“Ovo je naš mali doprinos, samo mali dio onoga što mi kao glumci možemo uraditi, a to je da kroz umjetnost, film, predstavu, skrenemo pažnju na ovaj problem. Sretni smo što će ovaj film biti emitiran na desetak televizijskih stanica u BiH, a voljeli bismo da ta brojka bude i veća. Nismo tražili ništa, svima smo besplatno ustupili film. Jedino što smo tražili jeste da ova tema i ove žene i organizacije dobiju svoj prostor i da glasno govorimo o ovom problemu da ne budemo bez glasa”, kazao je Muharemović.

Pojasnio je da je sretan što su ispunili cilj, da je po reakcijama nakon filma bilo vidljivo da on ima težinu i poruku te da svi moraju otvorenije govoriti i reagovati u slučajevima nasilja nad ženama.

Podršku i savjete pružili su im “Medica” Zenica, “Udružene žene” Banja Luka, “Sigurno mjesto” Zavidovići, “Budućnost” Modriča te “Lara” Bijeljina.

Direktorica Medice Sabiha Husić i aktivistica Arminka Memišević su mišljenja da je u ovom filmu predstavljeno ono što je svakodnevnica nekoj ženi u BiH, koja se još uvijek boji prijaviti nasilje koje preživljava, a naglasile su da je u svemu tome potrebna i veća osjetljivost policije i drugih nadležnih institucija u ovim slučajevima te da svi oni moraju brže i konkretnije reagovati.

Glumačku ekipu činili su, uglavnom, profesionalni glumci Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, ali i mladi glumci zeničkog Studio Teatra: Lana Delić, Irfan Kasumović, Faketa Salibegović-Avdagić, Tamara Miličević-Stilić, Nusmir Muharemović, Zlatan Školjić, Ana Krišto, Sajra Srebrenica i Nedžla Kozica.

Autor: E.Mehić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno