Zenica

Ispovijest žene žrtve nasilja u filmu “Bez glasa” izmamio suze kod Zeničana

Podijeli ovu vijest:

U zeničkom CineStaru danas je održana premijera dokumentarno-igranog filma “Bez glasa” u produkciji Studio Teatra, a ispovijest žene koja je bila žrtva nasilja predstavljena kroz ovaj film natjerala je brojne gledatelje na suze.

O teškom životu sa nasilnikom, godinama torture, udaranja i psihičkog zlostavljanja do bijega iz kuće i pronalaska spasa u sigurnoj kući i početku nekog novog života kroz film “Bez glasa” ispričala je Banjalučanka Edina Omeragić.

Heroina Omeragić bila je žrtva nasilja 18 godina. Nakon projekcije filma obratila se prisutnima u sklopu panel diskusije kojoj su još prisustvovale direktorica sigurne kuće “Medica” Sabiha Husić te novinarka i aktivistica iz Zavidovića Arminka Memišević.

“Iznenađena sam jer nisam očekivala da će priča čitavog filma biti bazirana na mojoj ispovijesti. Još uvijek sam pod tremom i dojmom. Nije me stid, danas sam jaka, stid me je bilo i postavljam sebi pitanje što sam to toliko dugo trpila” govori Omeragić koja je u filmu ispričala najmračnije detalje života sa nasilnikom.

PROČITAJTE I:   Jubilarnih 30 godina rada "Naše djece" i deset godina postojanja RADIJA ACTIVE

Režiseri Nusmir Muharemović i Mirza Begović u sklopu ovog projekta obavili su razgovore sa više od 20 žena koje su bile ili su žrtve nasilja, a koje su spas pronašle u sigurnim kućama širom Bosne i Hercegovine. Veliki dio njih u životu sa svojim partnerom prošao je ono što je prošla i Omeragić zbog čega je njena ispovijest bila osnova i temelj dokumentarno-igranog filma “Bez glasa”.

“Ovo je naš mali doprinos, samo mali dio onoga što mi kao glumci možemo uraditi, a to je da kroz umjetnost, film, predstavu, skrenemo pažnju na ovaj problem. Sretni smo što će ovaj film biti emitiran na desetak televizijskih stanica u BiH, a voljeli bismo da ta brojka bude i veća. Nismo tražili ništa, svima smo besplatno ustupili film. Jedino što smo tražili jeste da ova tema i ove žene i organizacije dobiju svoj prostor i da glasno govorimo o ovom problemu da ne budemo bez glasa”, kazao je Muharemović.

PROČITAJTE I:   VIDEO: 80 godina Zeničke rezolucije

Pojasnio je da je sretan što su ispunili cilj, da je po reakcijama nakon filma bilo vidljivo da on ima težinu i poruku te da svi moraju otvorenije govoriti i reagovati u slučajevima nasilja nad ženama.

Podršku i savjete pružili su im “Medica” Zenica, “Udružene žene” Banja Luka, “Sigurno mjesto” Zavidovići, “Budućnost” Modriča te “Lara” Bijeljina.

Direktorica Medice Sabiha Husić i aktivistica Arminka Memišević su mišljenja da je u ovom filmu predstavljeno ono što je svakodnevnica nekoj ženi u BiH, koja se još uvijek boji prijaviti nasilje koje preživljava, a naglasile su da je u svemu tome potrebna i veća osjetljivost policije i drugih nadležnih institucija u ovim slučajevima te da svi oni moraju brže i konkretnije reagovati.

Glumačku ekipu činili su, uglavnom, profesionalni glumci Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, ali i mladi glumci zeničkog Studio Teatra: Lana Delić, Irfan Kasumović, Faketa Salibegović-Avdagić, Tamara Miličević-Stilić, Nusmir Muharemović, Zlatan Školjić, Ana Krišto, Sajra Srebrenica i Nedžla Kozica.

Autor: E.Mehić

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010