Info

Isplati li se kupovati nove mobitele

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Isplati li se kupovati nove mobitele – Nakon vrtoglavog rasta prodaje mobilnih telefona dugi niz godina, novi pametni uređaji bez kojih je svakodnevni život nezamisliv više i nisu toliko tražena roba.

U prilog tome ide procjena analitičarske kuće IDC, koja je navela da se u svijetu svake godine povećava potražnja za korištenim pametnim telefonima.

Tako je samo prošle godine, prema istraživanju ove agencije, novog vlasnika dobilo gotovo 207 miliona uređaja, a za očekivati je da u te analize nisu ušle preprodaje u zemljama regije.

Ključni razlog za ovaj trend Salko Radovović sa portala Telefoni.ba vidi u odnosu cijene i kvalitete, odnosno ponude.

Kako kaže, omjer amortizacije uređaja i pada cijene, za neki određeni period, ide u korist kupca.

“Cijena kod nekih brendova naglo pada, a amortizacija, odnosno kvalitet tog uređaja ne pada baš linearno s cijenom, čak staviše”, kaže stručnjak za telefone.

Cijena i kvalitet

Radovović podsjeća da je cijena novih uređaja uglavnom veća u odnosu na cijene prethodne generacije, dok istovremeno novi model obično ne donosi neka velika inovativna rješenja i naročito ne podiže korisničko iskustvo na neki novi nivo, što dovodi do objektivnog pitanja koliko je “običnom” čovjeku potreban novi telefon nakon godinu dana.

Već je postalo uobičajeno da se na društvenim mrežama, ali i na specijaliziranim forumima, ismijavaju novi modeli, čak i premium uređaja, koji primjetno više koštaju, a promjene u odnosu na svog prethodnika su zaista minorne. Ranije su kupci mogli očekivati da će za svoj novac dobiti zaista nešto novo ako uređaj kupe “friško ispod prese”, odnosno nov u radnji.

Praksa kupovine korištenih uređaja nije rijetkost ni u regiji.

Halil Borovac iz lanca prodavnica Fontele.ba, koje djeluju duže od deset godina, govori da iako većinu njihove prodaje čine novi uređaji, veliki broj kupaca traži i korištene uređaje. Primjetno je da će se kupci uglavnom odlučiti za skuplje uređaje, poput iPhonea, kojim, kako kaže, ide u prilog sigurnost i mogućnost provjere da li ih neko traži. Druga strana spektra su, dodaje, uređaji s cijenom od 80-ak eura, gdje korisnici traže pouzdane uređaje za relativno malo novca.

Poznati brendovi

U tom slučaju, pojašnjava Borovac, kupci se uglavnom odlučuju na poznate brendove, poput Samsunga, dok izbjegavaju nove kineske proizvođače, koji su zadnjih godina sve popularniji.

Naravno, korisnik će se i prije odlučiti na korišten telefon ako dobije i garanciju na određeni period, dodaje on.

Pri odluci za kupovinom korištenog uređaja postoji više faktora, a jedan je i njegov “životni” vijek, odnosno koliko će kupac moći koristiti telefon.

Radovović pojašnjava da postoje tri osnovne kategorije “starenja” nekog telefona, a to su fizička oštećenja, izdrživost baterije i mogućnosti memorije.

“Zaštitne maske i stakla mogu usporiti fizička oštećenja, ali će se ona vremenom desiti. S baterijom je neminovnost oštećenja sigurna, jer će nakon određenog broja ciklusa punjenja doći do slabljenja kapaciteta i životni vijek baterije će polako, ali kontinuirano padati. Kada pričamo o memoriji telefona, govorimo o skladišnoj i radnoj. I jedna i druga s vremenom postaju sve opterećenije, ali ih možemo rasteretiti. Međutim, novije aplikacije zauzimaju sve više radne memorije, a fajlove koje pravimo, počevši od onih osnovnih, a to su slike i video, zauzimaju sve više skladišne memorije”, navodi stručnjak za mobilne telefone.

Samim tim, dodaje, to su tri osnovne karakteristike na koje kupac polovnog telefona treba da obrati pažnju i odabere uređaj koji će zadovoljiti njegove potrebe. Također, nekim kupcima je bitan i kvalitet kamer, izgled i neki drugi detalj koji je stvar ukusa.

Subjektivni osjećaj

“Ja bih objektivni vijek nekog telefona izrazio ipak preko subjektivnog osjećaja. S toga, mišljenja sam, da je najbolje vrijeme za promjenu našeg telefona i kupovinu novog ili polovnog (ali novije generacije), onda kada shvatimo da trenutni ne zadovoljava naše potrebe. Za nekog je to godina dana, za nekog dvije, a za nekog tri ili pet”, kaže Radovović.

On podsjeća da postoji i grupa “ovisnika” koji “moraju” posjedovati novi model brenda kome su lojalni, ali njih svakako ne interesira korišten uređaj.

Ono što bi moglo utjecati na prodaju korištenih uređaja jeste uvođenje mobilnih mreža pete generacije, 5G, koje će s tržišta maknuti veći dio mobitela koji neće moći podržavati novu tehnologiju, dodaje.

“Ali mislim da će taj period malo potrajati, jer je pitanje koliko će korisničko iskustvo biti promijenjeno na prelasku sa 4G na 5G mrežu, iako se i tu radi o subjektivnom osjećaju”.

Izvor: Al Jazeera



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno