Info

Isplata štediša Ljubljanske banke

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vijeće Evrope traži iz Slovenije dodatna pojašnjenje o poštovanju presude Evropskog suda za ljudska prava o štedišama bivše filijala Ljubljanske banke u Zagrebu i Sarajevu, piše portal indikator.ba.

Na sastanku ove nedjelje, Odbor je ispitao kako Slovenije i Srbija provode presudu Evropskog suda za ljudska prava iz prošle godine u pogledu neisplaćenih deviznih štediša bivše podružncie Ljubljanske banke u Zagrebu i Sarajevu. Odbor, koji je imao u rukama nacrt zakona o isplati štediša, traži od Slovenije dodatno pojašnjenje.

Sastanak Odbora ministara Vijeća Evrope održava se od utorka do danas. Na njemu je Odbor, između ostalog, procijeno napredak Slovenije i Srbije u provođenju presude Velikog vijeća Suda u Strazburu u predmetu Ališić, koja je usvojena 16. jula prošle godine.

Prema presudi, Slovenija i Srbija tužiteljima, štedišama bivše Ljubljanske banke i Investbanke iz BiHZ, povrijeđeno je pravo na zaštitu imovine i djelotvoran pravni lijek. U godinu dana, ove dvije države moraju naći sistemsko rješenje za isplatu štediša. To je tzv. pilot presuda, što znači da se ne odnosi samo na konkretne primjere iz tužbe, nego i za sve slične slučajeve.

U svojoj ocjeni kako Slovenija provodi presudu, Odbor ministara VE prvi put je razmotrio Nacrt zakona o isplati štediša koji je potvrdila Vlada Slovenije na sastanku 28. maja, a Odbor ga već dobio dan kasnije.

Vlasti u obje zemlje su u principu zaradile pohvale jer su drže propisanih rokova za realizaciju sudske presude.

Osim toga, Odbor je u vezi Slovenije naglasio izjavu slovenske vlade da je njen cilj sačuvati realne vrijednosti depozita, i pozvao je da razjasni kako je u pripremi šeme za isplatu ispoštovala navode presude u pogledu kamatnih stopa i pogledu onih koji nisu koristili svoje posebne privatizacijske račune.

novovrijeme.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno