Biznis

Isplata do 2.520 KM: Hoće li i radnici kod privatnika dobiti novac ili će uredba Vlade FBiH opet ići na ruku državnim službenicima

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Definitivno minimalne plaće od 1.000 maraka neće biti od 1. januara 2024. godine kako su obećali iz Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. U međuvremenu dok se ne odredi minimalna plaća, Vlada Nermina Nikšića po receptu bivše Vlade Fadila Novalića donijela je uredbu da poslodavac može izvršiti isplatu pomoći radnicima u maksimalnom iznosu do 2.520 maraka i na to neće platiti doprinose i poreze.

Kakve su koristi imali radnici u realnom sektoru od odluke Vlade FBiH sa premijerom Fadilom Novalićem, a kakve će koristi imati nakon Uredbe Vlade premijera Nermina Nikšića, razgovarali smo sa predstavnicima sindikata i udruženja poslodavaca.

Suad Ećo, predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca Kantona Sarajevo i vlasnik fabrike namještaja, izjavio je za Faktor da će on isplatiti svojim radnicima što je predložila Vlada FBiH.

– Mi smo se nadali da će od 1. januara biti minimalna plaća 1.000 maraka kako su najavili iz Vlade FBiH, ali od toga za sada nema ništa, jer nisu smanjeni doprinosi niti su usvojeni potrebni fiskalni zakoni. Dok to čekamo da se riješi, sa ovom uredbom Vlade neki poslodavci će moći isplaćivati povećanu plaću i da na to ne plaćaju doprinose i poreze. Pošto se određena suma može isplaćivati radnicima i na šest rata, to je dobro prijelazno rješenje. Naše udruženje poslodavaca poziva sve naše članove koji su u mogućnosti da povećaju primanja radnika da to učine. Loša strana ove Vladine odluke da će biti poslodavaca koji neće moći isplatiti radnicima određenu svotu bez doprinosa i to nije dobro da neki radnici dobiju povećanje, a drugi ne dobiju – ističe Ećo.

Ramiz Gušo, član Sindikata komunalne privrede KS, smatra da je ovo još jedno lažno obećanje o pomoći radnicima u realnom sektoru.

– To su sve lažna obećanja. Zanemariv broj radnika dobio je 1.080 maraka kako je to predložila bivša Vlada premijera Novalića. Ne nadamo se da će biti bolja isplata nakon preporuke Vlade premijera Nermina Nikšića – smatra Gušo.

Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja KS, kaže da nisu dobili zaposleni u obrazovanju ni feninga od onog što je predložila prošla Vlada premijera Fadil Novalić.

– Niko u Kantonu Sarajevo od 16.000 radnika i plus oni uposlenici koji pripadaju Koordinaciji sindikata u Sarajevu, tu mislim i na komunalnu privredu i zaposlene u zdravstvu, nije dobio ni marku. U Federaciji u nekim drugim kantonima državni službenici su dobili tih 1.080 maraka što je bila preporuka Vlade FBiH. Zato smo mi i protestovali dok je bio kantonalni premijer Edin Forto. Ova preporuka aktuelne Vlade FBiH trebala bi se isplatiti zaposlenim u realnom, privatnom sektoru. To trebaju isplatiti poslodavci svojim radnicima jer to im je jedina prilika da im pomognu i zadrže ih da rade i mislim da će se poslodavci odazvati ovom pozivu, tim prije što to mogu isplatiti u ratama – kaže Sivro.

Ne vjerujem da će poslodavci isplatiti radnicima ni po dvjesto maraka na šest rata, smatra Zlatibor Kojičić, predsjednik Sindikata teksila, kože, obuće i gume FBiH.

– Ni prvi put kada je predloženo od Novalićeve vlade da radnici dobiju po 1.080 maraka ili manje, niko od radnika nije dobio ni marku. Čim Vlada napiše da poslodavac u realnom sektoru može radniku isplatiti bilo koju sumu, ako hoće, od toga nema ništa. I kada bi Vlada naložila da se radniku mora isplatiti određena suma, i tad mislim da ne bi isplatili radnicima u privatnom sektoru. Poslodavci u mnogim granama imaju milionske dobiti i to zadrže samo za sebe, a da nešto od toga daju radnicima, koji su to zaradili, nema govora – veli Kojičić.

Predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH Samir Kurtović potvrdio je da su prošle godine državni službenici dobili po 1.080 maraka, a hoće li sada tražiti da dobiju i ovu pomoć koju predlaže aktuelna Vlada FBiH.

– Mislim da je ovo što predlaže Vlada FBiH ciljano da se isplati radnicima u realnom sektoru jer minimalna plaća kao što je Vlada obećala neće biti od 1. januara 1.000 maraka. Ovaj prijedlog Vlade FBiH je da omoguće poslodavcima u realnom sektoru da povećaju primanja svojim radnicima, a da na to ne plaćaju poreze i doprinose. Mi ćemo kao državni službenici razmotriti šta ćemo nakon ove preporuke Vlade. Ako vidimo da tu ima realnog osnova, mi ćemo svakako tražiti da se uredba Vlade primjenjuje i na sve uposlenike od općina, gradova, kantona i do FBiH. Međutim, mi već pregovaramo oko određivanja osnovice za narednu godinu sa premijerom Nikšićem i vidjet ćemo koliko se mogu povećati naše plaće i to se moramo dogovoriti do kraja ove godine prije usvajanja budžeta – rekao je Kurtović.

Vlada Federacije BiH je na jučerašnjoj sjednici donijela Uredbu kojom se uređuje pravo na isplatu pomoći od poslodavca, dinamika isplate i način realizacije.

Poslodavac može, na osnovu ove uredbe, izvršiti isplatu pomoći u maksimalnom iznosu do 2.520 maraka. Također, poslodavac može izvršiti isplatu pomoći i u iznosu koji je manji od ovog iznosa. Isplata pomoći može se izvršiti i na šest mjesečnih rata, s tim da ukupan iznos ne može preći 2.520 maraka. Pomoć se može isplatiti i jednokratnom tranšom, a ova uredba Vlade FBiH važi do 30. juna 2024. godine.

Autor: faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno