Biznis

Isplaćene jubilarne nagrade zaposlenicima više nisu neoporezive

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Isplaćene jubilarne nagrade zaposlenicima više nisu neoporezive – Prema posljednjim izmjenama Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak, koje su objavljene u “Službenim novinama Federacije BiH” broj 30/18 i koje su stupile na snagu 21. 4. 2018. godine, jubilarne nagrade koje poslodavac isplati svojim zaposlenicima za navršeni “okrugli” broj godina rada više se ne smatraju neoporezivim ličnim primanjima tih zaposlenika.

To, praktično, znači da je poslodavac na sve takve isplate zaposlenicima sada dužan obračunati i uplatiti i porez na dohodak i sve pripadajuće doprinose, objašnjava za Akta.ba Milan Dmitrović, zamjenik glavnog urednika Poreznog savjetnika Revicon.

Da podsjetimo, poslodavac je, prije ovih izmjena, mogao isplatiti zaposleniku bez oporezivanja i bez obaveze za doprinose određeni iznos na ime jubilarnih nagrada, zavisno od broja godina neprekidnog radnog staža tog zaposlenika kod tog poslodavca, i to:

za navršenih pet godina staža: do 0,5 prosječne mjesečne neto plaće u FBiH,

za navršenih 10 godina staža: do 1 prosječne mjesečne nete plaća,

za navršenih 15 godina staža: do 1,25 prosječne mjesečne neto plaće,

za navršenih 20 godina staža: do 1,5 prosječne mjesečne neto plaće,

za navršenih 25 godina staža: do 1,75 prosječne mjesečne neto plaće,

za navršenih 30 godina staža: do 2 prosječne mjesečne neto plaće,

za navršenih 35 godina staža: do 2,5 prosječne mjesečne neto plaće u FBiH.

“Pošto se prosječna mjesečna neto plaća u FBiH u posljednje vrijeme, prema zvaničnim podacima Federalnog zavoda za statistiku, kretala oko 880 KM, proizilazi da je to ujedno bio i maksimalni neoporezivi iznos jubilarne nagrade za navršenih 10 godina staža, da je maksimalni neoporezivi iznos jubilarne nagrade za navršenih 20 godina staža iznosio 1.320 KM, za navršenih 30 godina staža 1.760 KM, itd.”, navodi Dmitrović.

Naravno, jubilarna nagrada je i do sada “sljedovala” samo zaposlenima kod onih poslodavaca koji su takve isplate predvidjeli svojim internim aktima, kao i u iznosima koji su predviđeni tim aktima poslodavca, pošto se radi o isplatama koje ni prema Zakonu o radu ni prema kolektivnim ugovorima nisu propisane kao obaveza poslodavaca. Navedeni iznosi su predstavljali samo “gornje granice” do kojih su te jubilarne nagrade ranije smatrale neoporezivim primanjima radnika, a da li su se one isplaćivale ili ne, zavisilo je, uglavnom, od dobre volje poslodavca.

“Sada je i ta dobra volja poslodavca na novoj kušnji: jubilarne nagrade isplaćene zaposleniku sada se (bez obzira na isplaćeni iznos) smatraju oporezivim dohotkom tog zaposlenika, na koji je poslodavac automatski dužan obračunati i uplatiti i porez na dohodak (10%) i pripadajuće doprinose (ukupno 41,5%). Drugim riječima, jubilarne nagrade isplaćene zaposlenicima se sada tretiraju na isti način kao i njihove plaće, sa svim dažbinama koje se pritom podrazumijevaju“, ističe Dmitrović.

Efekat ovih izmjena u praksi bi, nažalost, mogao biti taj da će se isplate ovakvih jubilarnih naknada smanjiti, posebno u privatnom sektoru. Javni sektor će, lako je pretpostaviti, uglavnom nastaviti po starom, ali sada sa obračunavanjem i poreza na dohodak i punih doprinosa i na te isplate.

Da rezimiramo: poslodavci mogu i dalje isplaćivati svojim zaposlenicima jubilarne nagrade za vjernost, ali više ne bez obračunavanja i plaćanja poreza na dohodak i punih doprinosa, zaključuje on.

S.B.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno