Politika

Ismet Sarajlić (SBB): Pitam SDP i DF – šta je kriterij da neko bude građanin?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ismet Sarajlić (SBB): Pitam SDP i DF – šta je kriterij da neko bude građanin? – Poštovani,  obzirom da su vam pristigla reagovanja određenih političkih subjekata, a vezano za izbor predsjedavajuće i predsjedništva GV Zenica, želim naglasiti određene činjenice. Gđa Sanja  Renić je bila oficijelni prijedlog GO SBB Zenica za predsjedavajuću GV Zenica. Oko ovog pitanja, istina jeste, da smo se i konsultovali sa određenim političkim subjektima, obzirom da je bila prijedlog više političkih stranaka. U tom smislu za naš prijedlog smo dobili podršku većine stranaka koje sačinjavaju GV Zenica.

Razlog za podrsku gđi Renić je da u opštoj konstelaciji podjele na političkoj sceni smo smatrali da predsjedavajući GV Zenica prvenstveno treba biti politički neutralan i zastupati interese građana Zenice bez imalo pristrasnosti.

Da smo bili u pravu, potvrdili su nam kolege iz SDP-a i DF-a na press konferenciji koju je prenio vaš medij. Naime, kako smo saznali razgovori tzv. Građanskog bloka su uveliko bili u toku. Ne želeći polemizirati postavljam slijedeća pitanja:

  • Na kakav se način formira Građanski blok i šta je referenca da se on zove građanski?
  • Da li postoje građanske i negrađanske stranke? (obzirom da za sve glasaju građani)
  • Šta je kriterijum da neko bude građanin? (mjesto rođenja, pedigre, urbani način i stil života, oblačenje, frizura, izlazak na određena mjesta, kakvu muziku sluša, šta čita, kako se ponaša, da je politički orjentiran, lijevo, desno, centar ili možda neutralan itd.)

Ova pitanja sam postavio, jer smatram da je podjela u tom smislu vrlo negativna, politikantska i vodi dodatnim podjelama. Isto tako smatram da je legalno pravo da se određeni blok nazove onako kako želi, ali je pitanje ko je dao legitmitet za to. (Možda neka udruženja građana?)

Da pušu neki novi vjetrovi u ovom gradu potvrda je i sam sastav vijeća u kojem je puno mladih, stručnih, politički neiskvarenih i novih ljudi. Svima čestitam i najiskrenije mislim da mogu donijeti prosperitet ovome gradu.

Na kraju želim da konstatujem slijedeće:

Sastav radnog predsjedništva je izabran velikom većinom i predstavlja volju građana Zenice obzirom na izborni rezultat (sačinjavaju ga članovi tri stranke sa najvećim izbornim rezultatom SDA, Snaga Centra i SBB). U političkom smislu vrlo korektan, a da je neko zaista htio igrati razne igrice mogao je biti i drugačiji. Izbor predsjedavajuće uzimajući u obzir sve političke konotacije je zaslužen, moralan i politički apsolutno kredibilan.

Sa poštovanjem,

Građanin Ismet Sarajlić,Predsjednik GO SBB BiH Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno