Ljudi

Ismail šampion i u Hrvatskoj – Dječačić bez ruku osvojio srca zadarske publike

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ismail šampion i u Hrvatskoj – Dječačić bez ruku osvojio srca zadarske publike – Proteklog vikenda u Zadru je održano regionalno otvoreno prvenstvo u plivanju za osobe s invaliditetom. Nije to natjecanje za koje ljudi čekaju u redu na ulaznice, na njemu ne padaju spektakularni svjetski rekordi niti sudjeluju imena za koja ste čuli. Ali takva natjecanja su prilika za ljude koje život nije mazio, a koji ipak u njemu uživaju i izvlače iz njega najbolje što mogu. Strast, ljubav, pogonsko gorivo za ostale životne situacije i dokaz da ništa nije nemoguće.

Među sudionicima natjecanja u zadarskom Višnjiku istaknuo se Ismail Zulfić, osmogodišnji dječačić bez ruku iz Zenice koji je pomeo konkurenciju na 50 m leđno. On je u Zadar došao kao član plivačkoga kluba Spid iz Sarajeva, koji drugu godinu zaredom nastupa na ovom natjecanju.

“Ismail je iz Zenice, a triput sedmično dolazi u Sarajevo na treninge, a tako i drugi iz bliže ili dalje sarajevske okolice. Provodimo i druge aktivnosti, ne samo plivanje, pa naši članovi skijaju, bave se jahanjem, idu u kino…”, govorio je za Visnjik.hr Arnel Kapo, osnivač PK Spid, jedinog takvoga kluba u BiH.

Cilj kluba je, kaže Kapo, uključiti osobe s invaliditetom u društvo kako bi u svemu bile ravnopravne i živjele što ispunjenijim životom.

“Plivanje je jedan od medija za ostvarenje ciljeva. Naši članovi doista se integriraju na pravi način, ostvaruju značajna sportska postignuća i ujedno kao pojedinci funkcioniraju što je najbolje moguće”, objasnio je Kapo.

A mali Ismail, koji je nestrpljivo trčkarao uz bazen iščekujući početak svoje utrke, došao je do startnog bloka uz pomoć trenerice, ali kad je skočio u bazen, nije mu trebala nikakva pomoć. Pomeo je konkurenciju u 25-metarskom bazenu.

“Volim plivati i veselim se svakom natjecanju”, rekao je Ismail koji je uvjerljivo osvojio prvo mjesto, ali i srca prisutnih, prenosi Index.hr.

Promukli glas neumrloga („Ne daj se srce…“) Davorina Popovića u glazbi legendarnih Indexa, koji se bazenom na Višnjiku provlačio kao zvučna kulisa neposredno prije početka regionalnog Otvorenog plivačkoga prvenstva za osobe s invaliditetom, kao da je bio simbolička poveznica prigodnog susreta s članovima i vodstvom PK-a Spid iz Sarajeva. Oni, su, naime, drugu godinu uz mnoge druge klubove i pojedince sudionici ovog natjecanja i nije im bilo teško „potegnuti“ iz Sarajeva.

– Ma kakvi, mi rado sudjelujemo na ovakvim natjecanjima – kaže Amel Kapo, kineziolog na doktorskom studiju, osnivač kluba, jedinoga takve vrste u BiH, te jedan od nekolicine trenera u klubu.
PK Spid, ukratko, već nekoliko godina okuplja oko 90 članica i članova, osoba s različitim oblicima i stupnjevima invaliditeta, ne samo iz Sarajeva.

– Recimo, naš Ismail Zulfić, osmogodišnjak, je iz Zenice. On triput tjedno dolazi na treninge u Sarajevo, a tako iz drugi iz bliže ili dalje sarajevske okolice. Provodimo i druge aktivnosti, ne samo plivanje, pa naši članovi skijaju, bave se jahanjem idu u kino…

Govori Amel Kapo, nadalje, kako su sve aktivnosti osmišljene i provode se da bi se osobe s invaliditetom uključile u društvo i u svemu bile ravnopravne, kako bi se iskazale u svoj svojoj punini.

– Plivanje je jedan od medija za ostvarenje ciljeva. Naši članovi doista se integriraju na pravi način, ostvaruju značajna sportska postignuća i ujedno kao pojedinci funkcioniraju što je najbolje moguće.

Osmogodišnji Ismail, dijete bistra pogleda i vesele naravi, trčkarao je po bazenu, jedva je čekao početak zagrijavanja. Čim je navukao kapu i stavio naočale, eto ga uz pomoć jedne trenerice kod startnoga bloka. Njegov skok u bazen imao je elemente gracioznosti, a u prugi je na 25 metara bio, doslovce, kao riba u vodi. I još: na 50 leđno pomeo je konkurenciju došavši na cilj s uvjerljivom prednošću…

– Volim plivat’, veselim se svakom natjecanju! – kazao je kratko Ismail.

I Ismail i svi drugi sudionici subotnjega natjecanja u Višnjiku samo su još jednom potvrdili – nema nemogućega!

Index.hr/Visnjik.hr



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno