Info

Islamska zajednica u BiH donijela nove instrukcije za Bajram i obavljanje namaza u džamijama

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Islamska zajednica u BiH donijela nove instrukcije za Bajram i obavljanje namaza u džamijama – Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Bosni i Hercegovini, reisu-l-ulema Islamske zajednice Husein ef. Kavazović donio je Instrukciju kojom se određuju novi uslovi obavljanja namaza u džamijama i obavljanje predstojećeg Kurban-bajrama.

Prema novoj instrukciji, otkazuju se sve bajramske svečanosti i prijemi, kao i druge vjerske manifestacije osim namaza.

U džamijama će se klanjati samo farzovi radi što kraćeg zadržavanja. Isto se odnosi i na džumu-namaz. Hutbe se ograničavaju na 5-7 minuta, a dova se uči odmah iza farza.

Sabah-namaz, na dan Kurban-bajrama u džamijama će klanjati samo imam i džematski odbor, a džamija će za bajram-namaz biti otvorene samo 15 minuta prije namaza uz primjenu mjera zaštite.

Sve navedene mjere će se primjenjivati i nakon bajramskih dana ukoliko epidemiološke prilike to budu zahtijevale. Glavni imam uz saglasnost nadležnog muftije može u pojedinim mjestima poduuzeti dodatne mjere u skladu sa epidemiološkom situacijom.

Bajram-namazu ne smije prisustvovati osoba koja je pozitivna na koronavirus, koja je bila u kontaktu sa pozitivnom osobom, koja ima bilo kakve simptome respiratorne infekcije, kojoj je određena samoizolacija ili je u redovnom kontaktu s osobom koja je u samoizolaciji.

Za ulazak u džamiju potrebno je imati i pravilno nositi masku, izbjegavati fizički kontakt i držati distancu, koristiti vlastitu sedžadu koja je prethodno dezinficirana, a obuću odlagati u pojedinačne kese.

Također, ukoliko uslovi dozvoljavaju klanjanje je potrebno organizovati na otvorenom, a čestitanje treba obaviti bez fizičkog kontakta uz distancu. Džematski odbori su dužni angažirati redare koje će pratiti poštovanje mjera.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno