Ljudi

Iskra Nadžak

Iskra Nadžak
Iskra Nadžak
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Iskra Nadžak rođena je 29. aprila 2006. godine u Sarajevu, a na taj datum u svijetu se slavi Dan plesa. Živi u Zenici gdje pohađa četvrti razred osnovne škole, a ide i u drugi razred baletne škole Ars Centar.

Devetogodišnja balerina voljela je plesati od svojih prvih koraka, pa su je roditelji upisali na balet kada je imala samo tri i po godine. Već na prvom satu zaljubila se u ovu umjetnost.

Pobjeda za pobjedom

Direktorica Ars Centra Biljana Trifković kazala nam je da Iskra svakodnevno ima nastavu kako u ovom baletnom studiju, tako i u Osnovnoj baletnoj i muzičkoj školi.

– Iskra radi s vrhunskim baletnim pedagozima i to s profesoricom Eminom Stojšić iz Srbije, koja je u Frankfurtu završila Fakultet za ples, i profesoricom Svetlanom Pavlovom, koja je baletni pedagog i profesionalni igrač iz Bugarske. Nastavnici su primijetili njen talent i već sa šest godina odlazi na prvo takmičenje, gdje osvaja treće mjesto na Federalnom baletnom takmičeju kao najmlađa tamičarka – kazala je Trifković.

Iskra-Nadzak-101216 (1)

Iskra je imala zapažene rezultate i izvan granica Bosne i Hercegovine.

– U Bugarskoj je bila 2014. godine, a nakon toga je na preporuku njene profesorice otišla i na kvalifikacije za svjetsko prvenstvo DWC (Dance World Coup), gdje je osvojila zlatnu medalju iz klasičnog baleta i srebrenu medalju iz modernog baleta. Kvalifikovala se i na Svjetsko prvenstvo koje je te godine održano u Portugalu. U Austriji, na inetrnacionalnom takmičenju u klasičnom i modernom baletu u kategoriji do 18 godina, zauzela je četrnaesto mjesto od 44 takmičara iz cijele Evrope. Opet kao najmlađi učesnik – napominje direktorica.

Za Iskru je prethodna godina bila zaista posebna. Na kvalifikacijama Bugarskoj je osvojila zlatnu medalju u karakternom baletu, a dobitnica je zlatne medalje i u modernom baletu. Direktno se plasirala na svjetsko prvenstvo u Bukureštu, gdje se na jednom od velikih baletnih takmičenja WBC (World Ballet Competition), plasirala na devetom mjestu. Svi ovi rezultati otvorili su joj vrata svijeta baleta.

Upitna kotizacija

Devetogodišnjakinja je radila i sa svjetski poznatim plesačima na master class u Austriji, Sibiu, Bukureštu… Trebala je putovati u Pariz na kvalifiacije, ali se zbog nedostatka sredstava samo prijavila na takmičenje putem videolinka.

– Direktno je ušla u finale najvećeg baletnog takmičenja u svijetu Youth International Ballet Competition, koje se održava na Floridi, Orlando, Dayton Beach, od 29. marta do 3. aprila 2016. godine. Ovo je veliko i značajno takmičenje za Iskru. Treba naglasiti da se nikada niko iz naše države, pa ni iz regiona nije uspio plasirati u finale. Ona svaki dan naporno radi u dva termina po nekoliko sati i priprema se, jer je njena želja da uvijek pobijedi – istakla je Trifković.

Dodala je da je Iskrin odlazak u SAD, na finalno takmičenje još uvijek upitan, jer su troškovi veliki da bi ih porodica i škola sami snosili. Kako je kazala direktorica Ars Centra, ostalo je samo nekoliko dana da se uplati kotizacija za takmičenje, u suprotnom od odlaska nema ništa.

Repertoar za takmičenje djevojčica je izabrala uz pomoć profesorica, tako da će plesati dvije  klasične varijacije iz baleta Don Kihot.

– Plesat će varijaciju Kitri, act I i varijaciju Kitri Entrace, a također i savremeni balet po američkom stilu. Ovo je zaista veliko i važno takmičenje. Osim što se takmiči u klasičnim i modernim varijacijama, imat će veoma važno takmičenje u baletnoj tehnici (cllas), koju vodi eminentni profesor iz Rusije, a svi takmičari se boduju. Ovi bodovi ulaze u konačnu ocjenu žirija. Njene profesorice smatraju da bi se Iskra trebala plasirati u sami vrh takmičenja, jer njen rad i trud daju vrhunske rezultate, a energija fascinira svakoga. Kada je pitamo šta ona misli o plasmanu, jednostavno odgovori: „Pobjedit ću!“ – kazala je direktorica za kraj.

(S. Ž./Faktor.ba)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno