Info

Isaković: rodno zasnovano nasilje

Mirsad Isaković
Mirsad Isaković
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Isaković: rodno zasnovano nasilje- Međunarodni dan ljudskih prava trebali bismo obilježavati kao dan kada proslavljamo ostvarenu slobodu i jednakost u pravima svih ljudi, bez obzira na njihovo porijeklo, naciju, boju kože, spol i spolnu orijentaciju ili duge osobine koje nas čine različitima, navodi u svom obraćanju povodom ovog dana Mirsad Isaković, predsjednik parlamentarne skupšinske komisije (BIH) za jednakopravnost polova.

– Medjutim, ovaj dan nažalost uglavnom koristimo kako bismo ukazali na različite oblike diskriminacije kojima se obezvrjedjuju ljudska prava, a u uslovima sve složenije političke situacije u svijetu koja je rezultirala najvećom izbjegličkom krizom od drugog svjetskog rata, svjedočimo da je stotinama hiljada ljudi ugrožen život, kao i elementarna ljudska prava.
Komisija za ravnopravnost spolova parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nastoji dati svoj doprinos u borbi protiv svih oblika diskriminacije i neravnopravnosti žena, koje zbog svog nadpolovičnog procentualnog učešća u ukupnoj populaciji stanovništva u BiH, čine najbrojniju diskriminiranu grupu.

Kao najopasniji oblik kršenja ženskih ljudskih prava Komisija je prepoznala rodno zasnovano nasilje i nastoji svojim aktivnostima, zajedno sa institucionalnim partnerima i nevladinim organizacijama, kombinacijom različitih zakonodavnih i promotivnih mjera uticati na postupno smanjenje ovog oblika kršenja ljudskih prava.

Medjunarodni dan ljudskih prava podudara se sa periodom održavanja Kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja. Kampanja „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“ treba da dovede u fokus svog rada okvir ljudskih prava i koristi ga kako bi osigurala da državni i nedržavni akteri pokažu odgovornost za nasilje nad ženama.

Poražavajući su podaci da svaka peta odrasla žena, tokom svog života, bar jednom bude žrtva fizičkog nasilja, dok svaka deseta žena bude žrtva seksualnog nasilja.

Prije 60 godina usvojena je Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima koja u članu 1. naglašava da se sva ljudska bića rađaju slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima i od tada se 10. decembar obilježava kao Međunarodni dan ljudskih prava.
Dovodeći u vezu ova dva datuma naglašava se potreba uklanjanja svih oblika nasilja nad ženama koje predstavlja pitanje zaštite ljudskih prava i da akti nasilja nad ženama nisu ništa drugo do kršenje ljudskih prava.

Zato pozivam sve, da u vremenu velikih izazova u kojem se ljudska prava uvijek žrtvuju zarad viših ciljeva, borimo da ljudska prava budu od najvećeg prioriteta u svemu što činimo, jer bez dostojanstva i jednakosti u pravima sve drugo gubi na značaju.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno