Politika

Isak: Premijerka treba da odgovara za svoje postupke

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na 5. sjednici Skupštine ZDK zastupnik NES-a Ramo Isak je iznio niz optužbi na račun aktuelne premijerke Amre Mehmedić.

Prema riječima zastupnika Isaka, Vlada ZDK je imenovana nelegalno, te je prekršen Zakon o Vladi.

“Bez obzira na vašu odluku danas da taj zakon uklonite, vi ste ovu Vladu imenovali nezakonito. U Vladi sjede tri Hrvata, iako zakon jasno propisuje kako Vlada treba biti sastavljena. Mi Bošnjaci smo opet ugroženi i to neka ide na čast članovima rukovodstva iz reda Bošnjaka.” izjavio je Isak.

Također, prema riječima Isaka Vlada ZDK i premijerka Mehmedić je donijela odluku da se obustave sva zapošljavanja i konkursi, ali poslala i svim direktorima kantonalnih institucija da se ponište i konkursi koji su dovedeni do kraja. Samim ovim činom, kaže Isak, Mehmedić je direktno bila involvirana u zapošljavanja.

Podsjećamo, Sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona na dnevnom redu ima izmjene Zakona o Vladi Zeničko-dobojskog kantona, kojim se ukida odredba kojom je utvrđen tačan broj ministara iz svakog od tri konstitutivna naroda.

Zakon je propisao da se Vlada ZDK sastoji od sedam članova iz reda bošnjačkog, te po dva člana iz reda hrvatskog i srpskog naroda.

Aktuelna Vlada ZDK osnovana je mimo ovog zakona s obzirom na to da ima tri člana iz reda hrvatskog i šest iz reda bošnjačkog naroda, te dva iz srpskog. Zbog te činjenice se trećina zastupnika u Skupštini ZDK obratila Ustavnom sudu FBiH čija se odluka čeka. Interesantno je da se nakon donošenja ovakve odluke o imenovanju nove vlade pristupilo izmjenama zakona.

Upravo zbog ovoga, zastupnik Isak traži odgovornost mandatara koji je predložio ovaj saziv i sastav Vlade ZDK, te je pozvao Tužilaštvo i organe koji su odgovorni da reaguju na ovu situaciju.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno