Naše

Ipak se kreće

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ipak se kreće – Jedan od većih ekoloških problema u Zenici je i selektivno prikupljanje otpada i pionirski doprinos tome daje i ALBA – Zenica.

Do sada su na ukupno 11 lokacija na području grada postavljeni podzemni kontejneri na kojima se vrši i primarna selekcija otpada i ovakav pristup riješavanju ovog komunalnog problema je za pozdraviti i svakako dati podršku. Primarnom selekcijom se obavi relativno veliki početni posao i ona je jedan od glavnih problema u kvalitetnoj preradi komunalnog otpada. Najvažniji zadatak je naravno uz obezbijeđenje tehničkih uslova za to i razvijanje svijesti kod građana o potrebi i ostvarenim koristima prikupljanja i obrade komunalnog otpada. On je odavno u razvijenom svijetu postao vrijedan resurs jer se njegovom preradom ostvaruju velike koristi u potrošnji prirodnih sirovina i smanjuje potrošnja energije.

Neke zemlje kao Švedska ga čak i kupuju i uvoze, pa nam je jasnija potreba za njegovim prikupljanjem, selekcijom i preradom. Uz vračanje upotrijebljenih sirovina ponovo u proces upotrebe ( papir, PVC, staklo, svi metali, drvo, elektronski otpad, organsko đubrivo ) iz dijela otpada se može dobijati energija ili preradom u RDF gorivo ( plin, struja, toplotna energija ) ili direktno koristiti kao energent u tehnološkim procesima.

Na prostoru iza objekta Londža br.92 je u toku postavljanje podzemnih kontejnera za smeće kojim će se zamijeniti klasični kontejneri u kojima se nekontrolisano i ne selektivno baca otpad svih vrsta. Nadamo se da je ovo početni i kvalitetniji pristup koji može i mora donijeti rezultate jer sadašnje riješenje prikupljanja i odlaganja otpada je sigurno najlošije od svih mogućih. Trajno zatrpavati stotine hiljada tona otpada je bacanje i novaca i trajno ugrožavanje okoliša, koji je već svakako kvalitetno devastiran.

Ostaje nam zadatak da građani prihvate ovaj načlin deponovanja otpada, komunalnim inspekcijama da pooštre kontrole i efikasnije učestvuju u kreiranju našeg odnosa na način koji je već dugo prisutan u EU i razvijenom svijetu. Na ovoj lokaciji je dugo problem odlaganje svih vrsta otpada iz kioska i objekata ( papir i karton, PVC ambalaža, drvene i PVC gajbe, otpad iz mesare u vidu kostiju, kaca sa sirom, ulja iz Fast Food-a itd.) i nadamo se da će se ovim rješenjem znatno popraviti situacija. Želimo preduzeću ALBA – Zenica da nastavi sa ovakvom praksom i naš grad učini ljepšim i čišćim.

Alibegović Zlatan



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno