Info

INZ ustanovama za smještaj učenika i studenata uputio set dokumenata o biosigurnosnim mjerama

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica je početkom oktobra ustanovama za smještaj učenika i studenata u Zeničko-dobojskom kantonu dostavio set od osam dokumenata pod nazivom “Objekti za smještaj učenika i studenata i COVID-19”.

Dokumenti sadržavaju metodologiju izrade plana za uspostavljanje i održavanje sistema biosigurnosti ustanovama u kontekstu COVID-19, plana samokontrole ili kriznog plana pripravnosti i odgovora na pojavu COVID-19, definisanog Naredbom Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva broj 01-33-4670/20 od 20.08.2020. godine u poglavlju VII, tačka 3. Ovaj dokument je dostupan i na web stranici Instituta www.inz.ba.

U INZ-u naglašavaju da niti jedan plan ni sistem nisu idealni i nemoguće je u potpunosti spriječiti prenos infekcije, ali zajednički se može učiniti dovoljno da se rizik smanji na minimum, te uči na iskustvu i kontinuirano poboljšava sistem biosigurnosti.

– Timovi Službe za školsku higijenu će ponovo posjetiti ustanove u narednom periodu, te djelovati u savjetodavnom smislu na povećanju biosigurnosti u ustanovama za smještaj učenika i studenata zajedno sa predstavnicima tih ustanova, kao i u korespondenciji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK i Ministarstvom zdravstva ZDK. Od tih ustanova očekujemo povratne informacije, njihove vlastite izrađene planove samokontrole, koje ćemo zajedno usavršavati, ističe doc.dr. Nino Hasanica, načelnik Službe za školsku higijenu INZ-a.

Ustanovama su proslijeđeni, te na web stranici INZ-a dostupni dopisi ustanovama za smještaj učenika i studenata, preporuke za njihov rad, prijedlozi Plana sistema biosigurnosti, Plana organizacije i rada, dopis sa svim bitnim službenim brojevima telefona, te dva dokumenta iz oblasti održavanja higijene. Iako prvenstveno napravljeni za ustanove u ZDK, primjenjive su i korisne svim slinim ustanovama u BIH, ističu u Institutu.

Svi dokumenti su dostupni na web stranici INZ.ba, odnosno u njenoj sekciji multimedija-PDF brošure .

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

 Direktni linkovi:

https://inz.ba/wp-content/uploads/2020/10/01-Dopis-domovima-sistem-biosig-COVID-19.pdf

https://inz.ba/wp-content/uploads/2020/10/02-Preporuke-za-rad-studentskih-i-djackih-domova-i-slicnih-ustanova.pdf

https://inz.ba/wp-content/uploads/2020/10/03-Prijedlog-Plana-sistema-biosigurnosti-COVID-19.pdf

https://inz.ba/wp-content/uploads/2020/10/04-Prijedlog-Plana-organizacije-i-rada.pdf

https://inz.ba/wp-content/uploads/2020/10/06-Domovi-i-COVID-19-metodologija-izrade-Plana.pdf

https://inz.ba/wp-content/uploads/2020/10/07-Odrzavanje-higijene.pdf

https://inz.ba/wp-content/uploads/2020/10/08-Odrzavanje-higijene-1.pdf

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno