Info

INZ: U ZDK od COVID-19 preminulo ukupno 1.483 osobe

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prema podacima Instituta za zdravlje i sigurnost hrane, na području Zeničko-dobojskog kantona, od prvog registrovanog slučaja smrti od virusa SARS-Cov2/COVID-19 (registrovan 4. juna 2020. godine u Tešnju, ZDK), do kraja protekle sedmice preminulo je ukupno 1.483 osobe.

Ostali bez cijelog jednog naselja

Najviše preminulih je u najvećem gradu i sjedištu Kantona, Zenici – 498, a trocifreni broj umrlih imaju i Visoko – 203, Tešanj – 186, Zavidovići – 139, Žepče – 109 i Kakanj – 108. U Maglaju je preminulo 75 osoba, Brezi 62, Varešu 52, Doboj Jugu 19, te Usori i Olovu po 16 umrlih osoba. Ukupno gledajući, ZDK je samo od COVID-a ostao bez jednog cijelog naselja.

Podsjećamo, prvi registrovani slučaj Covid-19 u Federaciji BiH (FBiH) registrovan je 9. marta 2020. u ZDK, odnosno Zenici, kod ženske osobe koja se u rodni grad vratila nakon posjete italijanskoj regiji Lombardija. Dan poslije, dva srodnika zaražene, registrovani su kao novi zaraženi. Tri mjeseca kasnije, 4. juna 2020., u Tešnju je registrovan prvi smrtni slučaj od ovog oboljenja u ZDK.

Što se tiče zaraženih, odnosno “COVID-pozitivnih”, u ovom kantonu je do posljednjeg radnog dana u protekloj sedmici, zabilježeno ukupno 21.333 “pozitivna” testa. Iz INZ-a napominju da su tom cifrom obuhvaćene “pozitivno” testirane osobe PCR-testovima te “pozitivni” na Antigen-testovima (registrovani u zdravstvenim ustanovama).

Brojke iz analize ne odnose se obavezno i na istovjetan broj zaraženih ljudi, obzirom da su u različitim periodima, tokom proteklih 15 i po mjeseci uzorkovanja, pojedine osobe bile i dvaput i više “pozitivne”, odnosno preboljele COVID-19. PCR testiranja se provode od oktobra, a Antigenska od kraja decembra 2020. godine.

Manje vakcinisanih, više “pozitivnih” i umrlih

Ukupno, po gradovima, u Zenici je evidentirano 6.711 “pozitivnih” testova, a slijede Visoko sa 2.754, Zavidovići sa 2.350, Kakanj 2.274 i Tešanj sa 2.247. U Žepču je registrovano 1.478 “pozitivnih, a u Maglaju 1.285.

Manje od hiljadu “pozitivnih” PCR i Antigen testova u proteklom periodu imaju Breza 595, Usora 514, Vareš 456, te Olovo 374, a najmanje “pozitivnih” u proteklih petnaest i po mjeseci registrovano je u Općini Doboj Jug – 295.

Na kraju, zanimljiv i podatak koji treba zabrinuti sve je da je za samo jedanaest (11) dana januara ove godine evidentirano 1.634 “pozitivne” osobe, što je tri i po puta od “prosjeka” tokom cijele pandemije (1.376 mjesečno).

Iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica još jednom apeluju na sve građane, upozoravajući da podaci potvrđuju ozbiljnost potrebe za dodatnim oprezom i poštovanjem svih propisanih epidemioloških mjera.

Značaj masovne imunizacije je svima očit i jasan

Svi punoljetni građani, oba pola i svih dobnih grupa, trebali bi shvatiti potrebu učešća u procesu imunizacije – jer se sa,mo vakcinisanjem zajedno što prije može normalizovati stanje, osigurati kontinuiran rad privrede, društva, putovanja i nastavak života u okolnostima koje su koliko – toliko slične onim prije pandemije.

Nažalost, do ovih dana, sredine januara 2022. godine, broj vakcinisanih u ovom kantonu nije prešao trećinu, a broj pretpostavljeno vakcinisanih sa onima koji su se vakcinisali van BiH, nije dosegao ni polovinu punoljetnog stanovništva, iako su vakcine stanovništvu na raspolaganju od marta prošle godine, dakle punih 10 mjeseci.

Direktna proporcija između broja nevakcinisanih i broja umrlih od COVID-a više nego očita je i na primjeru ovog Kantona i svih općina i gradova u njemu.

Primjeri država koje imaju značajan broj vakcinisanih i analogno tome, smanjen broj zaraženih i umrlih, najbolje to dokazuju. Vakcinacija je jedino „svjetlo na kraju ovog tunela“, a Čovječanstvo je više puta procesima masovnih imunizacija spasila stotine miliona ljudi kroz istoriju, te je to jedini način da se uradi i ovaj put, poručuju iz INZ-a.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno