Info

INZ: stručna predavanja za poljoprivrednike u Visokom

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) je proteklih dana bio partner Izložbeno-prodajnog sajma poljoprivredno-prehrambenih proizvoda “Jesen u Visokom”. Na sajmu, na kojem se predstavilo oko 90 izlagača iz 25 gradova širom BiH, dio aktivnosti je posvećen edukacijama i radionicama, pa je INZ prihvatio poziv organizatora da, kao prateći program, priredi tematske radionice – skupove za poljoprivredne proizvođače i zainteresirane građane.

 Tako je rukovoditelj Zavoda za zaštitu bilja u INZ Kasim Velić priredio i održao interaktivno predavanje “Pravila upotrebe pesticida u biljnoj proizvodnji u cilju zaštite okoliša i pčelinjih društava”.

 Edukaciju “Uvođenje standarda u proizvodnji mlijeka-HACCP” priredili su stručnjaci INZ-a Benijamir Haurdić i Benjamin Čaušević, koji je bio i prezenter i moderator skupa kojem su prisustvovali, uz ostale zainteresirane, članovi visočkog udruženja mljekara.

 Održana je i Radionica “Kontrola mlijeka i higijenskih uslova kod malih prerađivača i proizvođača mlijeka”, a predavači su bili stručnjaci sarajevskog “Milkprocesinga”.

 Tokom zanimljivih predavanja obje večeri sajma poljoprivredni proizvođači su imali priliku da “razbiju iluzije” da im je za uvođenje tehnologija i sistema upravljanja kvalitetom, kao što je HACCP potrebna “vojska zaposlenika”, i to na primjerima gdje nakon što se procesi “poslože” po pravilima struke i utvrđenim procedurama.

 Ranije ove godine, Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica je organizirao u više gradova i općina ZDK edukativne programe za poljoprivrednike ili interesna udruženja kao što su lovci, pčelari, mljekari, dok se za građane i sve one koji zanimaju ove teme, priređuju edukativne brošure i materijali, koji su dostupni u printanoj i elektronskoj verziji.

 Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem