Biznis

Investicije u energetskom sektoru

Završena rekonstrukcija HE Rama, počinje izgradnja VE Mesihovina i HE Vranduk
Završena rekonstrukcija HE Rama, počinje izgradnja VE Mesihovina i HE Vranduk
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Investicije u energetskom sektoru- Sredinom sedmice u Rami je upriličena svečanost u povodu dva značajna projekta: okončana je rekonstrukcija Hidroelektrane Rama i potpisano je Pismo namjera o izgradnji Vjetroelektrane Mesihovina.

Rekonstrukciju HE Rama, najveće elektrane u sastavu EP HZHB, sufinancirala je Savezna Republika Njemačka, donacijom vrijednom 7 miliona eura, zatim Elektroprivreda HZHB 10 miliona eura (kredit KfW-a), te Vlada Federacije BiH s 2.8 miliona eura. Zbog iznimno komplikovane rekonstrukcije elektrane, njene važnosti u sistemu ovog preduzeća i činjenice da je tokom rekonstrukcije dio elektrane bio u pogonu, poslovi su trajali punih osam godina.

Na svečanosti u Rami potpisano je i Pismo namjera o izgradnji VE Mesihovina između investitora Elektroprivrede HZHB i izvođača radova, njemačke kompanije Siemens, koja će prvu vjetroelektranu u BiH izgraditi za dvije godine i za ukupan iznos od 71 milion eura.

Ugovorena je i izgradnja hidroelektrane Vranduk na rijeci Bosni, u šta će Elektroprivreda BiH uložiti 56 miliona eura. Radovi će početi 1. aprila a povjereni su dvijema firmama – Strabagu iz Austrije i Končaru iz Hrvatske.

HE Vranduk biće prva hidroelektrana koju će BiH izgraditi nakon punih 40 godina!

Prema najavama firmi koje su dobile ovaj posao, jezero Vranduk bit će dugo šest kilometara, dok će visina brane iznositi 19, a dužina 120 metara.

slobodna-bosna.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno