Ljudi

Intervju za Sportske.ba: Elvir Bolić

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kamo sreće da Bosna i Hercegovina ima više ljudi, sportskih veličina poput Elvira Bolića. Sat prije utakmice “Zmajeva” u Vaduzu, Bolić, nekadašnji golgeter i kapiten reprezentacije, dao je za Sportske.ba ekskluzivni intervju. Bolić je otvorio dušu. Govorio je kako su mešetari oko reprezentacije otjerali Hasana Salihamidžića. Zašto su u NSBiH podobni, a ne sposobni. Do kada će se kadrovi na ključne pozicije birati po nacionalnom “ključu”…

Iako je Bolić od prvog dana u reprezentaciji, vjerovali ili ne, Savez mu nikad nije priredio dostojan oproštaj. Ni Boliću, ni Salihamidžiću Papcu, ni Baljiću…

Na utakmice reprezentacije odavno ne dolazi. Prekipilo mu je kada je s Hakanom Šukrom dobio mjesto ” u loži” u pretposljednjem mjestu, gdje je virio kroz ogradu, dok su iznad njega u svečanom dijelu lože sjedili sponzoruše i razni polusvijet iz kriminalnog miljea.

Bolić je prije desetak i više godina prvi progovorio o torbama punim para na “čuvenim turnejama” po Aziji u vrijeme kada su u Savezu bili Ahmed Pašalić,Munib Ušanović, Iljo Dominković i drugi

Bolić je svih ovih godina pristajao biti meta, govorio jasno i glasno, upozoravao. Ne iz ličnih interesa, jer je u svakom pogledu realiziran, već zbog budućnosti reprezentacije, sporta i nogometa u BiH.

“Mislim da ne možemo svaljivat razloge samo na selektora ili igrače. Ima tu mnogo faktora. Ciklus nije izgubljen, realno govoreći još smo u igri jer ima taj baraž. Ona utakmica sa Finskom nam daje nadu da se nešto napravi. Treba uvidjeti greške, gdje se griješilo”, govori Elvir Boljić za Sportske.ba o neuspjehu u kvalifikacijama za EP.

Ipak, priznaje, za plasman na Euro mora se dosta toga popraviti.

“U baražu probat napravit neko iznenađenje. Bit će teško ako se nastavi sa ovom igrom. Možda nas posluži neka sreća, poklope se neke stvari, pa se dogodi rezultat. Teško je iz vana govoriti o tome. Treba napraviti dobru analizu i vidjeti gdje su ti problemi”, smatra legendarni napadač.

Mnogih igrača Savez se olakao odrekao, smatra naš sagovornik.

“Sam odnos prema igračima je meni čudan. Očito da se odriču svih ljudi koji nešto znače. Pitanje je to samog Saveza i tu šta se dešava. Mi taj luksuz nemamo. Žalosno je da to funkcioniše na ključu. Jako mi je teško da sve ovo gledam, nema da se poslože stvari po stručnosti. Gleda se podobnost, ko klima glavom i šuti”.

Konkretno, na pitanje o preranom odlasku Vedada Ibiševića i Senada Lulića, koji još uvijek igraju na najvećem klupskom nivou, odgovara:

“Zašto ne vratiti Lulića i Ibiševića? To rade i veće reprezentacije. Nismo mi Španija ili Brazil pa da imamo stotinu igrača. Problem je što se kod nas stvari ne postavljaju na pravi način. Pogledaj samo oproštaja naših igrača od reprezentacije, to je smiješno. Ko se oprostio na pravi način? Ja ga čak nisam ni imao. Jedva čekaju da odeš. Tako će sutra biti sa Džekom i ovim. Glavnu riječ vodi politika, traži se neko podoban. Zato jesmo gdje jesmo”.

Klima oko reprezentacije i Saveza podsjeća na period kada su Bolić i Kodro stigli u “A” reprezentaciju, ali se na tom mjestu nisu dugo zadržali.

“Podsjeća na taj period. Kada se neke stvari događaju. Tada je Ćiro zamazao oči. Te stvari koje su se radile i rade se, onda se to zaboravi. Ušanović je tada možda bio i najmanji krivac”, govori on.

Elvir Bolić ne isključuje mogućnost da se uključi u rad NS BiH, ali u ovom trenutku u ovakvom ambijentu i sa ovim ljudima ne bi da sarađuje…

“Nema načina da radim sa ljudima koji su sada u Savezu. Ako dođem, to će biti sa pravom ekipom sportista. Sada da mi nešto daju, ja ne bih pristao. Šta bih ja mogao promijeniti? Kada sam došao sa Kodrom nismo željeli raditi na njihov način, šta se desilo? Pa zadržali smo se mjesec dana. Kako ja sa tim ljudima da pravim neku priču. Bavim se privatnim poslom, ja sam gazda i radim kako hoću. Kada napravim grešku, ja sam kriv. Što ću ja u tom sistemu kad ništa ne mogu promijeniti. Kada bih dolazio, dolazio bih s ljudima gdje će svako imati neku funkciju i znati šta radi. Ovdje zadovoljaš neke hrvatske, neke srpske interese . Nema od toga ništa. Treba naći prave ljude. Ima ih kvalitetnih na svim stranama.I Srba i Hrvata.”

I Hasan Salihamidžić, direktor sporta u Bayernu, na svojoj je koži osjetio nepravdu reprezentacije…

“Kome je napravljen pravi oproštaj. Jedva se čekalo da se ode. Da ne pričaš o nekim stvarima, da ih ne napadaš. Ako kažeš bilo šta što njima ne odgovara, onda te nema ni na mapi. To je tako. Meni to ne smeta lično, jer mi ništa i ne znači, ali smeta mi jer vidim da reprezentacija ide u haos i naš fudbal općenito prema dnu. Imam dijete, želim da navija i gleda Bosnu. Sa te strane mi smeta. Smeta mi zbog djece koja odrastaju, što su navijači razočarani”, zaključio je Elvir Bolić u razgovoru za “Sportske.ba”.

(S.S./Sportske.ba)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno