Ljudi

INTERVJU: Harun Čolić – Najava “Turnir prijateljstva 2018.” u organizaciji KK Vukovi

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

INTERVJU: Harun Čolić – Najava “Turnir prijateljstva 2018.” u organizaciji KK Vukovi – U toku su pripreme za veliki košarkaški turnir u Zenici “Turnir prijateljstva 2018.”

Povodom organizacije turnira, stanja u KK Vukovi i rezultatima i planovima u budućnosti razgovarali smo sa direktorom kluba Harunom Čolićem.

Turnir prijateljstva se igra 23. juna i sve utakmice se igraju u Gradskoj Areni “Husejin Smajlović”.

Na turniru učestvuje 14 ekipa sa 18 selekcija, tačnije po 6 ekipa u svakom uzrastu (pioniri, kadeti, juniori).

Harun Čolić je dodao: ” Na turniru će učestvovati oko 250 učesnika ukupno, a u svakoj kategoriji bit će odigrano po 9 utakmica (ukupno 27 utakmica). Ovaj turnir je interetičkog karaktera i na turniru imamo ekipe sa prostora cijele BiH. Početna ideja je bila da se turnir igra 1. marta povodom Dana nezavisnosti, ali ipak zbog stanja u državi kakvog imamo da se budžet grada i kantona ne usvajaju prije marta nismo bili u finansijskoj mogućnosti organizovati turnir u spomenutom terminu. Nadam se da će ovaj turnir postati tradicionalni.”

Glavni sponzori turnira su Grad Zenica, Vlada Zeničko-dobojskog kantona i kompanija No.1, a pored njih sponzori turnira su ArcelorMittal Zenica, Zeni-tours, Sevdah kafa, Mesnica Sam, Olimpija, GMS, Lider, Pruščanović, Feniks komerc, Eki komerc…

“Ovom prilikom želim da se zahvalim Gradskoj upravi Zenice, Vladi Zeničko – dobojskog kantona i No.1 kompaniji na velikoj podršci.”

Turnir je besplatan za sve učesnike, a na turniru učestvuju ekipe KK Vukovi, OKK Čelik, KK Realway Sarajevo, KK Lavovi Brčko, KK Top Basket Nova Topola, ŠK Prvi Koš Vitez, KK Stars Fojnica, KK Vogošća, KK Lions Tuzla, KK Orlovik Žepče, KK Burch Sarajevo, KK Kakanj, KK WBS Teslić i KK Spartans Živinice.

“Nemamo neka rezultatska očekivanja pretjerano, ali nadam se da ćemo prezentovati klub, grad Zenicu, KS ZDK u što boljem svijetlu i da će organizacija proteći na vrhunskom nivou.

Ukoliko dobijemo zeleno svijetlo i prolaznu ocjenu, ovaj turnir ima podlogu da postane tradicionalni turnir u Zenici, ovo je već drugo izdanje, a nadamo se da će biti nastavljena tradicija i u budućnosti i da ćemo opravdati ukazano povjerenje” izjavio je Čolić.

Razgovorali smo i sa Čolićem i o stanju u KK Vukovi, sportu u Zenici i stanju u košarci u gradu, ali i BiH.

“Pa gledajte, iako nisam bio učesnik ovogodišnje Liga Mladih pod pokroviteljstvom KS BiH, sa velikim žaljenjem sam gledao polufinalne i finalne turnire. Smatram da domaće firme trebaju da se uključe i pomognu u organizaciji manifestacija ovog tipa. Zaista je nerealno očekivati od klubova da finansiraju odigravanje ovih turnira, a i da klubovi u omladinskim selekcijama odigraju dvije jake utakmice u jednom danu. Mislim da je konačno vrijeme za nove ljude i nova lica u KS BiH sa novim idejama, ciljevima i velikom dozom entuzijazma. Odličan primjer nam je trener KK Budućnost iz Bijeljine Dario Čojić koji sa jednom novom filozofijom i načinom rada pravi strašne rezultate.”

Kakva je trenutna situacija u KK Vukovi i kakva su vaša očekivanja od budućnosti?

“KK Vukovi su napravili strategiju razvoja od dva olimpijska ciklusa, to jest osam godina. Sve ciljeve i planove redovno ispunjavamo i trenutno brojimo oko 90 članova. Stručni štab čini šest trenera: diplomirani trener Faruk Čolić, magistar sporta Adis Bajramović, trener i direktor kluba Harun Čolić, Almir Habibović, Benjamin Halač i Mursel Hodžić. Kada govorimo o rezultatima u idućoj godini igrat ćemo veoma važnu ulogu u dvije, možda tri selekcije u Ligi Mladih ZDK.”

Organizujete i košarkaški kamp na tlu BiH za koji vlada veliko interesovanje.

“Ponosni smo na naš prvi vlastiti kamp u Ajdinovićima, gdje će četrdesetak mladića moći iskoristiti puni potencijal ovog šestodnevnog kampa. Pored toga cilj nam je odigrati šest, sedam turnira i petnaestak prijateljskih utakmica i zahvaljujući tim pripremama što kvalitetnije uđemo u narednu sezonu.”

Kakvo je trenutno stanje u košarci u Zenici i u sportu općenito?

“Evidentne su promjene u svim sportskim sferama. Već je primjetno veće izdvajanje za omladinski sport i košarku u Zenici, a imenovanje Đenana Dedića i promjene u Sportskom savezu grada Zenice mi daju za pravo da se nadam boljoj situaciji u sportu i košarci u ovom gradu. Apsolutno podržavam sve oblike kontrole utroška dobijenih sredstava u klubovima, no međutim za neke bolje rezultate nedostaje nam jasnije definisana strategija sporta u Zenici i ZDK. Također, dvorane u Zenici, osnovnih i srednjih škola ne ispunjavaju minimalne kriterije za održavanje treninga i utakmica. To je jedan od goručih problema s kojima bi se trebala pozabaviti Vlada ZDK i vlasti Grada Zenice. U ovom gradu ima puno sportskih entuzijasta koji od svojih skromnih sredstava rade sve u svojoj mogućnosti da unaprijede te uslove, ali jednostavno ne mogu sami.”

Šta je najveći problem sporta u Zenici?

“Djeca imaju puno neprijatelja koji ih odvraćaju od sporta. Kompjuter, internet, nargila barovi, te nemar ljudi koji bi trebali usmjeravati djecu u sport. Doista bih volio da kvalitet košarke u ZDK, ali i sporta općenito bude na znatno većem nivou.

Najbolja poruka za mlade je da je krajnje vrijeme da se krenu boriti za sebe i da se pokrenu, da se usude da realizuju svoje snove i da ne razmišljaju o odlasku u Njemačku ili druge zemlje kako bi gore postali samo dio mase. Ako se svi zajedno udružimo i borimo za ovaj grad gdje smo rođeni, za ove ulice gdje smo odrasli, sve je moguće i ostvarivo.”

Na turniru kao specijalni gosti su najavljeni Samir Avdić, Josip Pandža, Ivan Opačak i brigadir Alp Ozdemir.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno