Ljudi

Intervju: Ajna Mahmić

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
Ajna Mahmić je diplomirala na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici 2019. godine. Tokom studiranja bila je aktivna učesnica mnogih vannastavnih aktivnosti koje nudi studiranje na Pravnom fakultetu u Zenici. Učestvovala je na nekoliko takmičenja. Kao studentica druge godine, bila je dio istraživačkog tima za ICC Moot Court takmičenje iz međunarodnog krivičnog prava u Hagu. Također, iste godine je učestvovala i na kvalifikacionom takmičenju Futura Moot Court iz ljudskih prava koja se održalo u Nišu, kada je naš tim ostvario prvo mjesto.
Pobjedom na ovom takmičenju, tim se kvalifikovao za Regionalno takmičenje iz ljudskih prava koje se održalo u Skoplju. Tim Pravnog fakulteta u Zenici, koji je činila i Ajna Mahmić, je tada ušao u polufinale. Na trećoj godini studija, Ajna je učestvovala i na Državnom takmičenju iz krivičnog prava gdje je dobila nagradu za najbolju govornicu. Najveći uspjeh je svakako učestvovanje na Vis Moot takmičenju iz međunarodne trgovačke arbitraže u Beču i ostvareno treće mjesto u konkurenciji od 380 timova. Nakon završetka studija, Ajna Mahmić je dobila priliku za obavljanje studentske prakse u advokatskoj kancelariji Wolf Theiss. Po završetku studentske prakse, radila je kao advokatska pripravnica u advokatskoj kancelariji Miljković i Partneri. Trenutno je zaposlena kao pravna savjetnica u nevladinoj organizaciji TRIAL International.
Razlozi/motivi zbog kojih ste se odlučili da, i pored zahtjevnog studija, posvetite vrijeme i trud takmičenju?
Prije svega, potrebno je naglasiti kako u poređenju s ostalim univerzitetima u Bosni i Hercegovini, Pravni fakultet Univerziteta u Zenici pored redovnog teoretskog aspekta nastave pruža najveći obim praktičnog rada. Nastavno na navedeno, još na prvoj godini studija sam uvidjela mogućnost za aktivnijim djelovanjem u vannastavnim aktivnostima koje su u mom slučaju najviše podrazumijevale takmičenja iz različitih oblasti prava. Želja za unapređenjem vještina i isticanjem na, u tom trenutku, budućem tržištu rada me motivisala da se uključim u istraživački dio priprema za takmičenje ispred Međunarodnog krivičnog suda u Haagu. Kasnije su uslijedila takmičenja iz oblasti ljudskih prava, te međunarodne trgovačke arbitraže što je isprofiliralo afinitete u daljem razvoju.
Koliko je teško uskladiti obaveze na fakultetu s obavezama u vezi takmičenja, te kolika i kakva je podrška fakulteta i naših profesora i profesorica?
Svakako da angažman na takmičarskim aktivnostima podrazumijeva i potrebu za intenzivnijom koordinacijom s redovnim fakultetskim obavezama. Jednako tako podrazumijeva i potrebu za usklađivanjem s ostalim obavezama van fakulteta, međutim, stava sam da je ulaganje vremena u takmičenja jednako ulaganju u kasniju karijeru ili barem u put tranzicije između studenta u osobu konkurentnu na tržištu rada kako bi se isti olakšao. S druge strane, razumijevanje i motivacija od strane profesora Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici su u velikoj mjeri omogućili da unatoč velikom broju obaveza održim kvalitet tokom studija, te uspješno i u redovnom roku okončam studij.
Iz pozicije u kojoj se trenutno nalazite, koliko je zapravo doprinos našeg fakulteta i na koji način Vam je pomogao u daljem obrazovanju?
Doprinos fakulteta se u mom slučaju u najvećoj mjeri ogleda kroz prve profesionalne angažmane. Bogatiji CV je privlačniji poslodavcima, a pogotovo ukoliko se on ogleda u praktičnom primjenjivanju prava. U skladu s navedenim, put zapošljavanja je u znatnoj mjeri bio olakšan u poređenju s klasičnim modelom studenta. Dodatno, za one studente s interesom ka ostvarivanju iskustva master studija u inostranstvu, mogućnost ostvarivanja stipendija na svjetskim univerzitetima je znatno pristupačnija.
Savjet za studente i studentice, kako da pronađu vrijeme da se posvete i vannastavnim aktivnostima koje nudi naš fakultet i koliko im to može biti značajno za budućnost.
Smatram da je prije svega potrebno pronaći volju i zacrtati cilj. Živimo u vremenu kada je ljestvica očekivanja sve veća, a studenti sve angažovaniji na vannastavnim aktivnostima. Takva sredina je sama po sebi plodno tlo za napredak i dovoljna motivacija za dodatne angažmane u sklopu fakulteta. U konačnici, kao neko ko je donedavno popunjavao klupe Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici, ne mogu dovoljno naglasiti koliki značaj imaju takmičenja i brojne druge vannastavne aktivnosti. Iste su ujedno i privilegija, budući da na brojnim drugim fakultetima nisu zastupljene. Bilo da se radi o radu u vodećim advokatskim uredima, obrazovnom usavršavanju ili radu u nevladinim organizacijama, profesionalna poznanstva, iskustvo i vještine koje se stiču kroz takmičenja igraju ključnu ulogu u ostarivanju zacrtanih ciljeva.


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno