Ljudi

 INTERVIEW: Adi Delić – O moot court takmičenjima naših studenata, njihovoj istrajnosti, studiranju na Pravnom fakultetu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

INTERVIEW: Adi Delić – O moot court takmičenjima naših studenata, njihovoj istrajnosti, studiranju na Pravnom fakultetu

Koji su razlozi ili motivi zbog kojih ste se odlučili da, i pored zahtjevnog studija, posvetite vrijeme i trud takmičenjima studenata prava?

Moot court takmičenja su bila relativno nov pristup vannastavnim aktivnostima na Pravnom fakultetu u Zenici u vrijeme kada sam ja studirao. Motiv za angažman na takmičenjima prvenstveno je bila znatiželja, a također i prilika da praktično primijenim stečeno znanje. Zahtjevan studij i znatno vrijeme posvećeno takmičenjima čine jednu cjelinu, rekao bih i lakši put do ostvarivanja cilja.

Koliko je teško uskladiti obaveze na fakultetu s obavezama u vezi takmičenja, te kolika i kakva je podrška fakulteta i naših profesora?

Dolazim iz generacije studenata koji su bili pioniri na polju moot court takmičenja. Ispočetka smo nailazili na određene poteškoće sa usklađivanjem obaveza između studija i vannastavnih aktivnosti. Vrlo brzo, na našu reakciju, zajedno sa našim akademskim trenerima i upravom fakulteta, pronašli smo način kako da uskladimo sve te obaveze i neometano nastavimo sa pripremama za takmičenja uporedo sa obrazovnim procesom kroz koji smo prolazili.

Iz pozicije u kojoj se trenutno nalazite, koliki je zapravo doprinos našeg fakulteta i na koji način vam je pomogao u daljem obrazovanju?

Trenutno sam na postdiplomskom studiju iz međunarodnog javnog prava na City University of London, City Law School kao dobitnik Chevening stipendije, a odmah nakon završetka dodiplomskog studija dobio sam priliku da odradim obavezan pripravnički staž u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine u okviru stipendije za pripravnike Konrad Adenauer fondacije u Bosni i Hercegovini. Bio sam i mladi saradnik UNICEF-a u Bosni i Hercegovini. Ništa od navedenog ne bi bilo moguće bez doprinosa našeg fakulteta. Uprava fakulteta zajedno sa profesorima i asistentima velika su podrška studentima u njihovim daljim planovima u karijeri. Korisni savjeti, preporuke i veliko znanje neizostavan su dio te podrške. Na studentima ostaje da iskoriste taj veliki resurs koji im je stavljen na raspolaganje.

Savjet za studente, kako da pronađu vrijeme da se posvete i vannastavnim aktivnostima koje nudi naš fakultet i koliko im to može biti značajno za budućnost?

Naš fakultet nudi brojne vannastavne aktivnosti (takmičenja u simuliranom suđenju, studijske posjete važnim nacionalnim i internacionalnim institucijama tj. Sudu BiH, MKTBJ-u, organizovane posjete i praćenje stvarnih suđenja, saradnja sa MUP-om ZE-DO kantona u vidu prisustva na pretresima). Podrška u realizaciji novih vannastavnh aktivnosti koje kreativni studenti mogu predložiti fakultetu siguran sam neće izostati. Ostaje na studentima da te mogućnosti na najbolji način iskoriste. Kao učesnik na takmičenjima u simuliranim suđenjima moram istaći da je, prije svega, potrebno zavoljeti takvu vrstu vannastavnih aktivnosti. Međutim, studenti koji se ne pronalaze u takvom načinu vannastavnog djelovanja nisu ništa manje vrijedni niti na bilo koji način uskraćeni za već pomenutu nesebičnu podršku fakulteta u daljem napredovanju, ostavljajući vrijedan prostor takmičarima za ostvarivanje što boljih rezultata.

Studiranje na Pravnom fakultetu zahtijeva mnogo upornosti i mnogo vremena zajedno sa vannastavnim aktivnostima. Lična organizacija, planiranje i istrajnost, te podrška fakulteta, uveliko olakšavaju taj proces i ostavljaju mnogo prostora za ostale životne aktivnosti. Stečeno znanje i referenca, te prilika za usavršavanje znanja stranih jezika, koju donosi učešće na takmičenjima, bili su ključan i presudan faktor za moje uspjehe nakon završenog dodiplomskog studija. Siguran sam da će mi ostvareni kontakti i poznanstva biti od koristi u daljem toku karijere.

Razgovarala: Amina Hasanović
Photo by: Derviša Zahirović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno