Biznis

Intenzivnija gradnja Koridora 5C u naredne dvije godine

Koridor 5C
Koridor 5C
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Bosni i Hercegovini u naredne dvije godine očekuje se više radova na koridoru 5c, potvrdio je ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko.

Osigurana su sredstva za finansiranje izgradnje poddionice od Nemile do Donje Gračanice u vrijednosti gotovo 50 miliona eura. Sredstva će osigurati OPEC-ov Fond za međunarodni razvoj. S direktorom ovog Fonda razgovarano je i o namjeri financiranja izgradnje brze ceste od Sarajeva do Goražda.

Potpisani sporazumi, kako je rečeno, osigurat će nastavak izgradnje Koridora 5C prema sjeveru. Riječ je o dionici Nemila – Donja Gračanica, u dužini od 17, 7 kilometara, sa tri poddionice. Vrijednost kredita je oko 50 miliona eura, otplaćivat će se 20 godina, sa grej-periodom od 5 godina. Potpisan je i projektni sporazum, kojim je precizirano da je rok izgradnje 24 mjeseca.

“Uključuje tri poddionice i to: Nemila – Vranduk u dužini 5, 7 kilometara, 5, 1 kilometar duge poddionice Vranduk – Ponirak i Ponirak – Donja Gracanice, u dužini 6, 9 kiometara”, potvrdio je Vjekoslav Bevanda, zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH.

“Implementator je federalna Direkcije za autoceste. Dobio sam informaciju da je već urađen predkvalifikacioni najtečaj, da će otvaranje ponuda biti 29.9, i da će se bez nekih većih odlaganja moći pristupiti procesu ugovaranja i izvođenja radova”, dodao je Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH.

Sa Al-Herbishom je razgovarao i predsjedatelj Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić. Razgovarali su o još jednom projektu, a riječ je o financiranju izgradnje brze ceste od Sarajeva do Goražda.

OPEC-ov Fond za međunarodni razvoj iskazao je namjeru da financira ovaj projekat, vrijednosti oko 50 miliona eura, a konačna odluka o tome da li će OPEC financirati izgradnju ove brze ceste, očekuje se uskoro.

“Iskazana spremnost Fonda da zaokruži financijsku konstrukciju za realizaciju brze ceste koja će povezati Sarajevo i Goražde. To je jedna pozitivna vijest, prije svega za Bosansko-podrinjski kanton. Oni će već na Upravnom odboru OPEC-ovog Fonda 19. septembra razgovarati o tome”, poručio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

“Mi se vraćamo u naše sjedište u Beč, gdje ćemo već od ponedjeljka početi raditi na pripremi prijedloga za naš UO u vezi sa izgradnjom brze ceste Sarajevo – Goražde”, potvrdio je Suleiman Jasir Al-Herbish.

Ukoliko bi brza cesta bila izgrađenja, putovanje od Goražda do Sarajeva bi se skratilo na 45 minuta. Kako je pojašnjeno, izgradnja ove ceste je poptuno odvojeni projekat od ranije najavljene izgradnje autoputa od Sarajeva do Beograda.

N1



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno