Zenica

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Pozitivni rezultati Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica u 2015. godini
Pozitivni rezultati Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica u 2015. godini
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, 2015. godinu završio je sa finansijski pozitivnim rezultatima. Saradnja sa građanima, vlasti, nevladinim sektorom i medijima bila je na izuzetno visokom nivou i sve to stvara pretpostavke da će 2016. godina biti još uspješnija.

U oblasti zdravstvene ispravnosti vode i životnih namirnica Institut dao veliki doprinos redovnim kontrolama i analizama. Promjenom načina organizacije (do oktobra 2015. godine bio Zavod za javno zdravstvo op.a.) stekle su se realne pretpostavke da u 2016. godini pristupe novim tržištima, ali i Evropskim fondovima gdje vide velike mogućnosti.

Prioritetni zadaci u sljedećoj godini bit će osposobljavanje laboratorija za mogućnost odgovora zahtjevima građana i poslvnih parnera za sigurnost hrane.

– Osposobljavanjem laboratorija i njegovom akreditacijom moći ćemo odgovoriti svim zahtjevima. S druge strane, imamo potrebu jačanja veterinarskog zavoda. Ono što je do sada bio Zavod za javno zdravstvo i Veterinarski zavod, mislim da će sada ovako objedinjeni u Institut biti vodeći na planu sigurnosti hrane u Bosni i Hercegovini – kazao je direktor Instituta, doktor Senad Husejinagić.

Kada je riječ o sigurnosti hrane, direktor Husejinagić kaže da svega tri posto uzoraka hrane je mikrobiološki neispravno, što se može smatrati sasvim dobrim rezultatom. Međutim, hemijska ispravnost se sasvim malo ispituje, što je po riječima Husejinagića veliki problem.

– Ukoliko se otkriju mikrobiološke neispravnosti, one se mogu spriječiti, ali ono što je puno ozbiljnije jeste ta hemijska neisprarnost od koje nakon dugotrajnijeg konzumiranja počinju otkazivati organi. Nadam se da će i BiH uvesti obavezu kontrole hemijske ispravnosti hrane, što će dugotrajno biti od koristi građanima – rekao je Husejinagić.

(N. Glibo/Faktor.ba/Foto: B.Mahmić)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno