Info

Institucije BiH skrivaju podatke i zanemaruju javni interes

Institucije BiH skrivaju podatke i zanemaruju javni interes
Institucije BiH skrivaju podatke i zanemaruju javni interes

Institucije BiH skrivaju podatke i zanemaruju javni interes  – Savjet ministara BiH nikad nije postupio po zaključku parlamenta BiH iz 2011. godine i izmijenio Zakon o slobodi pristupa informacijama BiH i to u smjeru da se ličnim podatkom, između ostalog, ne mogu smatrati primanja i plate isplaćene iz bilo kojeg budžeta u BiH.

“Vjerovatno nije bilo političke volje da se to uradi”, rekao nam je Petar Kovačević, direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH, na čije mišljenje se upravo često pozivaju institucije u BiH kada žele da sakriju primanja svojih rukovodilaca ili zaposlenih.

Naime, u članu 8. Zakona o slobodi pristupa inforamcijama navodi se da će nadležni javni organ utvrditi izuzetak kada opravdano utvrdi da tražene informacije uključuju lične interese koji se odnose na privatnost.

Upravo u ovom članu javne institucije nalaze uporište kada ne žele da dostave kolika primanja imaju pojedini zaposleni, kada i na koji način je neko zaposlen i da li je angažovan na još nekim poslovima. “Predlagali smo da se od zaštite izuzmu, odnosno da se onemogući pozivanje na privatnost kada se radi o zapošljavanju, trošenju budžetskih sredstava i sukobu interesa”, rekao je Kovačević. U posljednje vrijeme kako bi se sakrili određeni podaci, javne institucije sve češće se pozivaju na Zakon o zaštiti ličnih podataka kako ne bi dostavile određene podatke, zanemarujući javni interes.

“Podaci o primanjima pojedinaca angažovanih u javnom sektoru ukazuju na način trošenja sredstava iz javnog sektora, što preventivno može djelovati na nezakonite radnje ili korupciju, te se stoga nesumnjivo može reći da je objavljivanje ovakve informacije u javnom interesu”, navodi se, između ostalog, u izvještaju o radu Agencije za zaštitu ličnih podataka za prošlu godinu i dodaje da je nesporno da podatke o primanjima u javnom sektoru treba učiniti javnim. U prethodnih nekoliko godina gotovo da nije bilo institucije u BiH koja nije odbila da dostavi podatke o primanjima svojih zaposlenih, a čak i narodni poslanici su bili uskraćeni za te podatke.

Poreska uprava RS nedavno je odbila da odgovori na jedno od poslaničkih pitanja koja su se odnosila na primanja iz budžeta, upravo se pozivajući na privatnost, odnosno da se radi o ličnom podatku koji nije javan. “Zaštitu ličnih podataka u 2015. godini obilježila je zloupotreba ovog prava od strane javnih organa. Pojava je da se javni organi proizvoljno pozivaju na zaštitu ličnih podataka i odbijaju zahtjeve za pristup informacijama”, rekao je Kovačević.

nezavisne.com

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem