Info

Institucije BiH bacaju milione za kiriju

Institucije BiH bacaju milione za kiriju u najskupljim objektima
Institucije BiH bacaju milione za kiriju u najskupljim objektima

Institucije BiH bacaju milione za kiriju- Institucije BiH nemaju strategiju ni sistemske mjere za rješavanje pitanja smještaja, zbog čega iz budžeta i dalje izdvajaju ogroman novac za zakup, a mnoge od njih posežu za najskupljim poslovnim prostorima.

Pažnju na problem koji se proteže godinama unazad ponovo su skrenuli revizori Kancelarije za reviziju institucija BiH poslije obavljene kontrole rada institucija u 2015. godini. Revizori su izračunali da su ukupni izdaci za zakup imovine i opreme u 2015. godini iznosili 19,14 miliona i smanjeni su tek za 366.134 KM, odnosno samo dva odsto u odnosu na prethodnu godinu. Iako su kupljeni objekti za trajni smještaj pojedinih institucija, iznos za kiriju je lani smanjen za samo 170.000 KM u odnosu na 2014. godinu, što je neznatna ušteda ako se ima u vidu da ona na godišnjem nivou premašuje 15 miliona maraka.

Revizori upozoravaju da nema jasne vizije i strategije za rješavanje pitanja smještaja institucija BiH, ali ni pravila, kriterijuma i smjernica za planiranje i ugovaranje zakupa.

“Odsustvo sistemskih mjera nadležnih u vezi sa rješavanjem pitanja smještaja za posljedicu ima ogroman raskorak između potreba i mogućnosti institucija da samostalno riješe svoje potrebe na tržištu. U ovakvim okolnostima, institucije se pri pribavljanju usluga zakupa različito ponašaju, naročito kada je riječ o izboru lokacije, zakupljenoj površini, a samim tim i ugovorenoj cijeni”, istakli su revizori.

Napominju da se pitanje trajnog smještaja pokušava riješiti kupovinom objekata na osnovu odluke Savjeta ministara, ali da ovaj posao nije završen, što je dovelo do dodatnih troškova.

“Kupovina objekta u Sarajevu nije izvršena, jer je odluka o kupovini dijela objekta u ulici Hamdije Kreševljakovića stavljena van snage, a nije kupljen ni objekat u Mostaru. Projekat rekonstrukcije objekta u ulici Maršala Tita u Sarajevu, koji je započet u novembru 2013, s obavezom završetka radova do polovine 2014. godine, okončan je tek 1. septembra 2015. kada je otpočelo useljavanje. Zbog neefikasne realizacije i znatnog kašnjenja došlo je do značajnog utroška novca i neplaniranog plaćanja zakupa za osam institucija koje su useljenje započele sa zakašnjenjem od 14 mjeseci”, istakli su revizori.

Usljed uočenih propusta i neefikasnog postupanja revizori su ponovo apelovali na donošenje plana racionalizacije troškova zakupa i strategije za rješavanje pitanja zakupa i trajnog smještaja institucija BiH sa utvrđenim prioritetima, nosiocima obaveza, dinamikom realizacije i izvorima finansiranja.

Član Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamenta BiH Dušanka Majkić naglašava da postoji prostor za značajno smanjenje troškova zakupa, ali da je pitanje da li za to postoji volja u institucijama.

“Zna se da ne moraju sve institucije biti smještene u centru i da nema potrebe da baš sve budu koncentrisane u urbanim dijelovima. S obzirom na to da ne postoje kriterijumi na osnovu kojih se obavlja zakup, svi biraju najbolji prostor sa najvećim brojem kvadrata. Paralelno s tim raste i cijena kirije”, istakla je Majkićeva.

Podsjetila je da je u posljednje vrijeme kupljeno nekoliko objekata za trajni smještaj institucija BiH, ali da su izostale planirane uštede.

“Sigurno postoji direktna uključenost pojedinaca koji godinama dobijaju ogromnu sumu novca za najam prostora i njima nije ni u interesu da se ovi troškovi svedu na razumnu i prihvatljivu mjeru”, rekla je Majkićeva i dodala da institucije ne mare za primjedbe revizora, zbog čega se može očekivati da bude nastavljena praksa rasipanja miliona maraka za zakup objekata.

Troškovi zakupa

15,25 miliona – 2015. godina

15,42 miliona – 2014. godina

Najvažniji troškovi zakupa u 2015. godini

15,25 miliona – kancelarije

513.018 – skladišta

423.579 – parkinzi

108.455 – vozila

32.589 – stanovi

akta.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem