Ljudi

INSPIRACIJA MNOGIMA: Put od talenta do prvaka Evrope

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Najbolja bosanskohercegovačka plivačica, a slobodno možemo reći i sportistkinja, Lana Pudar je jučer ostvarila jedan od najvećih rezultata u historiji bosanskohercegovačkog sporta – postala je prvakinja Evrope.

Članica Kluba vodenih sportova Orka iz Mostara nije, za razliku od svojih rivalki širom svijeta, imala optimalne uslove za razvoj.
I dok velike prvakinje od pete godine treniraju u optimalnim uslovima uz vrhunske trenere, nutricioniste, psihologe… Lana je uz pomoć roditelja i uskog kruga ljudi uspjela doći do evropskog zlata na 200 metara delfin.

Još kao mala djevojčica u Mostaru, gradu bez olimpijskog bazena – osnovnog “rekvizita” za plivanje, Lana je na sebe skretala pažnju svojim talentom, ali i ono mnogo važnije – radom i voljom za napredak.

Sa 13 i po godina osvojila je osam zlatnih medalja na prvenstvu BiH, ali mala Lana se nije željela zaustaviti na tome.

Sanjala je Lana nastup na Olimpijskim igrama, a potom je kao 15-godišnjakinja uz pomoć svog tima (Damir Đedović, Goran Grahovac, Alena Ćemalović i Miki Ranđelović) uspjela izboriti olimpijsku normu.

Sanjala je i dosanjala to 12. marta 2021. godine kada je na Serbian Openu osvojila zlatnu medalju u utrci na 100 metara delfin, a vremenom od 57.37 sekundi je postala prva bh. plivačica u historiji koja je ispunila “A” normu za olimpijske igre.

Nažalost, u maju je zbog loma stopala propustila Evropsko seniorsko prvenstvo u velikim bazenima u Budimpešti, ali se oporavila za julsko Evropsko juniorsko prvenstvo u velikim bazenima u Rimu i tamo osvojila srebro (8 . jula) u disciplini 200 metara leptir, dva dana kasnije također srebro u disciplini 50 metara leptir, a potom je 11. jula postala evropska juniorska prvakinja u utrci na 100 metara delfin.

Samo dvije sedmice kasnije Lana je otišla na Olimpijske igre u Tokio, gdje je kao jedna od najmlađih učesnica zauzela 19. poziciju u disciplini 100 metara leptir.

Potom je na Evropskom seniorskom prvenstvu u 25-metarskim bazenima na 200 metara delfin zauzela peto mjesto, a na upola kraćoj dionici bila šestoplasirana.

Sanjala je Lana potom medalju i sa Svjetskog prvenstva u malim bazenima, a san je postao java 17. decembra kada je osvojila bronzu u utrci na 200 metara. Osim što je to bila prva medalja za BiH sa svjetskih plivačkih prvenstava, Lana je oborila i evropski juniorski rekord.

U januaru ove godine Lana je napunila 16 godina i nastavila je ispunjavati svoje snove.

U junu je nastupila na na Svjetskom seniorskom prvenstvu u Budimpešti i na 200 metara je osvojila šesto mjesto, a na 100 osmo.

Sanjala je Lana potom da donese zlato za BiH s Mediteranskih igara. I taj san je postao java početkom jula – osvojila je zlatne medalje u disciplinama 100 i 200 metara delfin u Oranu i postala jedini sportista iz BiH sa dva osvojena zlata na Mediteranskim igrama u historiji.

Autor: klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno