Biznis

Inspektori FUZIP-a utvrdili 510 nepravilnosti u formiranju cijena robe u FBiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Inspekcijski organi u FBiH, u periodu od aprila do decembra 2021. godine, izvršili su 1.982 inspekcijska nadzora nad formiranjem cijena i marži u FBiH. U nadzorima je evidentirano 510 nepravilnosti, od kojih 313 prekršaja i 197 manjih odstupanja.

Kako su rekli iz FUZIP-a subjektima nadzora su izdate upravne mjere, tj. rješenja o oklanjanju nedostataka.

“Od ukupnog broja, kantonalne uprave za inspekcijske poslove Unsko-sanskog, Posavskog, Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog, Bosansko-podrinjskog, Zapadno-hercegovačkog, Kantona Sarajevo i Kantona 10, kao i inspekcijski organi pri nadležnim ministarstvima u Hercegovačko-neretvanskom i Srednjobosanskom kantonu su, prema dostavljenim informacijama, izvršili ukupno 1.643 inspekcijska nadzora, u okviru kojih je utvrđeno ukupno 410 nepravilnosti, od kojih 213 prekršaja”, kažu iz FUZIP-a.

Inspektori Federalnog tržišnog inspektorata Federalne uprave za inspekcijske poslove izvršili su 339 nadzora, u okviru kojih je utvrđeno 100 prekršaja, a što podrazumijeva izdavanje prekršajnih naloga u iznosu od 106.400 KM.

“Uporedno posmatrano u odnosu na prethodnu godinu i zatečeno stanje na terenu u smislu zakonitosti postupanja, uglavnom se može konstatovati dostatna disciplina subjekata nadzora. Prosječan udio zabilježenih nepravilnosti na području FBiH je cca. 26 posto, odnosno kod manje od trećine kontrolisanih subjekata. U nekim od kantona se udio odstupanja od maksimalne visine marži kreće u rasponu od 35 do 53 posto (KS, BPK, HNK, K10, USK)”, dodaju iy FUZIP-a.

Kako kažu, kontrole se vrše kontinuirano, u skladu s Odlukom Vlade FBiH o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine maži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode i Odlukom o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate, donesenim u aprilu 2021. godine usljed povećanja cijena osnovnih životnih namirnica i drugih proizvoda uzrokovanog dominantno vanjskim faktorom, odnosno značajnim porastom nabavnih cijena iz uvoza.

“Prema informaciji Federalnog ministarstva trgovine o kretanju cijena za mjesec decembar 2021. godine, potrošačke cijene u FBiH su u prosjeku u decembru porasle za 0,8 posto u odnosu na novembar, te za 6,5 posto u odnosu na decembar 2020. godine”, zaključili su iz FUZIP-a



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno