Info

Inspekcija nastavlja nadzor nad poštivanjem naredbi i preporuka

Inspekcija nastavlja nadzor nad poštivanjem naredbi i preporuka – Krizni štaba Federalnog ministarstva zdravstva donio je dana 07.07.2020. godine, Naredbu broj: 01-33-4000/20 i Preporuku pod brojem: 01-33-4001/20, koje se primjenjuju od 11.07.2020. godine, a koje su donesene u uslovima usložnjene epidemiološke situacije u Federaciji Bosne i Hercegovine.

U cilju preventivnog djelovanja, Kantonalna uprava za inspekcijsk poslove (KUZIP) Zeničko-dobojskog kantona obavještava sva pravna i fizička lica na području ovog kantona da će kantonalni inspektori u narednom periodu nastaviti vršiti kontinuiran nadzor nad poštivanjem provođenja navedene Naredbe i Preporuka Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, koje se odnose na poslovne aktivnosti koje subjekti nadzora obavljaju, a koje su dostupne na www.zzjz.fbih.ba.

Inspekcijski nadzori vršit će se svaki radni dan kako u redovnom radnom vremenu tako i u poslijepodnevnim satima, kao u i dane vikenda.

U slučaju da se prilikom provođenja inspekcijskih nadzora utvrdi da se Naredba ne poštuje, inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona će u skladu sa svojim ovlaštenjima poduzeti mjere iz svoje nadležnosti, koje uključuju i pokretanje krivičnih prijava protiv počinioca koji ne izvršavaju naredbu u uslovima pandemije Covid – 19,  za krivična djela kažnjiva po Krivičnom zakonu Federacije Bosne i Hercegovine.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove je zbog ne poštivanja prethodnih Naredbi Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, u skladu sa svojim ovlaštenjima protiv određenog broja poslodavaca poduzela zakonom predviđene mjere.

KUZIP ujedno koristi ovu priliku da još jednom podsjeti sve poslodavce koji zapošljavaju više od 20 zaposlenika, a koji još nisu donijeli krizni plan pripravnosti i odgovora na pojavu COVID-19, da što hitnije donesu navedeni plan, kojim će biti usklađena organizacija rada navedenih subjekata sa datim preporukama i smjernicama Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne I Hercegovine i kantonalnih zavoda za javno zdravstvo.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem