Politika

Inicijativa za promjenu Ustava ZDK

Inicijativa za promjenu Ustava ZDK
Inicijativa za promjenu Ustava ZDK
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Inicijativa za promjenu Ustava ZDK – Danas, 09. maja 2016. godine u sjedištu Zeničko-dobojskog kantona održana je press-konferencija na temu „Pokretanje Inicijative za promjene Ustava Zeničko-dobojskog kantona, sa ciljem uklanjanja diskriminacije“, na kojoj su govorili predsjedavajuća Skupštine Zeničko–dobojskog kantona gđa. Draženka Subašić i dio poslanika iz kantonalne Skupštine koji su potpisali zajedničku Inicijativu za promjene Ustava Zeničko-dobojskog kantona. Riječ je o zajedničkoj inicijativi koju je potpisalo više od polovine poslanika u kantonalnoj Skupštini.

Predsjedavajuća je upoznala novinare sa idejom inicijative, te navela da u Ustavu Zeničko-dobojskog kantona postoji diskriminacija i da svi građani u njemu nisu jednaki, jer oni koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici jednog od tri konstutivna naroda ne mogu biti birani na određene pozicije, a nemaju ni iste mehanizme za zaštitu svojih interesa kao što to imaju konstitutivni narodi. U Ustavu Zeničko-dobojskog kantona su identifikovani elementi diskriminacije i to Član 32b, 38a i 38b, a promjene bi omogućile i onim građanima koji se ne izjašnjavaju kao jedan od tri konstitutivna naroda da formiraju svoj klub u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, da u njoj mogu biti birani na mjesto presjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg i da imaju mogućnost zaštite vitalnih interesa, kao što je to omogućeno konstitutivnim narodima.

Predsjedavajuća se pozvala i postojanje obaveze na sprovedbu presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazbourgu u predmetu Zornić protiv BiH (15.7.2014), koji se opet poziva na presudu u slučaju Sejdić-Finci gdje stoji: „S obzirom na potrebu da se osigura stvarna politička demokracija, Sud smatra da je došlo vrijeme za politički sistem koji će svakom građaninu Bosne i Hercegovine osigurati pravo da se kandidira na izborima za Predsjedništvo i Dom naroda Bosne i Hercegovine, bez diskriminacije po osnovu etničke pripadnosti i bez davanja posebnih prava konstitutivnim narodima uz isključivanje manjina ili građana Bosne i Hercegovine.”

Stručna služba Skupštine ZDK

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno