Zenica

Inicijativa o bratimljenju Dubrovnika i Zenice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Članovi Eko-etno udruženja Kula-Gorica iz Zenice i ove godine će na specifičan način obilježiti 833. godišnjicu potpisivanja Povelje Kulina bana. Iz Zenice, u tu čast, dvojica biciklista će ići u Dubrovnik.

Planirano je da krenu u nedjelju ujutro i noće u Mostaru, a sutradan nastave put do Dubrovnika. Tamo bi im se trebali pridružiti dva učenika iz Zenice, prvonagrađeni polaznici Male škole bosančice u prirodi, i čelni ljudi udruženja sa kojima će posjetiti Državni arhiv, gdje se čuva jedan od originala Povelje Kulina bana.

– Svake godine obilježavamo najvažnije datume naše države, Dan državnosti i Dan nezavisnosti, kao i godišnjicu potpisivanja Povelje Kulina bana, najstarijeg bosanskog državnog dokumenta. Želimo da promovišemo ono što je naše, kaže Mirsad Beganović, predsjednik Eko-etno udruženja Kula-Gorica.

Domaćinima u Dubrovačkom arhivu će uručiti poklone, suvenire iz Art radionice Udruženja Kula-Gorica. Pokrenuli su inicijativu da se Dubrovnik i Zenica, koji imaju “značajne veze duge najmanje 833 godine”, pobratime. Povelja Kulina bana napisana je 1189. a Bilinopoljska izjava, dokument u kojem se poglavari bosanske crkve pred izaslanikom rimskog pape odriču svoje hereze, potpisana je 1203. u Zenici.

Autor: Mirza Dajić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno