Zenica

Informacija sa sastanka u Vladi FBiH u vezi situacije u Željezari Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Informacija sa sastanka u Vladi FBiH u vezi situacije u Željezari Zenica – Zbog izuzetno teške situacije u Željezari Zenica kao i položaja radnika ove firme, jučer je u sjedištu Vlade Federacije BiH na osnovu prošlosedmičnog zahtjeva Sindikata metalaca FBiH održan sastanak predstavnika Vlade Federacije BiH i Resornog ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH (Premijer Fadil Novalić i Ministar Nermin Džindić), uprave Željezare Zenica (Safet Berbić) i Sindikata (Bajro Melez i Kenan Mujkanović).

Nakon duže rasprave tokom koje su predstavnici Sindikata težište držali isključivo na izuzetno teškom materijalnom položaju 352 radnika Željezare Zenica, što zahtijeva hitnu reakciju Premijera, Vlade FBiH i Resornog ministarstva u čijoj je Željezara nadležnosti, zaključeno je slijedeće:

– da Uprava Željezare Zenica odmah dostavi Vladi Federacije BiH izvještaj o trenutnom finansijskom stanju i imovini Željezare Zenica (bilansi, aktiva, pasiva itd.), koji će analizirati stručne službe Vlade Federacije BiH,

– da se u petak, 13.10.2017. godine održi novi sastanak sa Premijerom Vlade i Ministrom FMERI, na kojem bi, na osnovu dobijenog izvještaja i objektivnog stanja, bio zazuzet stav u pogledu jedne od opcija za rješavanje dalje sudbine Željezare Zenica – restrukturiranje firme, podjela na dvije firme ili pak kontrolisani stečaj uz izdvajanje proizvodnje i usluga u posebnu firmu, sve praćeno adekvatnim zbrinjavanjem viška radnika uz uslov podrške koja je jučer obećana od strane Premijera Vlade FBiH.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno