Zenica

Informacija o isplati povjeriocima po javnom pozivu Grada Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Informacija o isplati povjeriocima po javnom pozivu Grada Zenica – Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je u decembru 2016. godine uputio javni poziv svim povjeriocima Grada Zenica, da sa Gradskom upravom zaključe vansudske nagodbe u smislu, da se povjerioci odriču zakonskih kamata na potraživanja prema Gradu, te opciono i dijela glavnice i troškova postupka. Gradska uprava se s druge strane kao dužnik obavezuje, da će im isplatiti dugovanja u skladu sa navedenim.

U tom smislu, zaključene su ukupno 84 vansudske nagodbe sa povjeriocima koji su se u roku odazvali na javni poziv. Gradonačelnik i Gradska uprava ovim putem obavještavaju javnost, da su povjerioci Grada sa kojim su zaključene nagodbe, u potpunosti isplaćeni. Jedini izuzetak je 20 vatrogasaca, uposlenika Profesionalne vatrogasne jedinice Zenica koji su u radnom odnosu sa Gradom jer je za njih bilo potrebno isplatiti i doprinose na iznose glavnice po tužbi, koji premašuju polovinu ukupnih dugovanja. Iz toga razloga, njima je ponuđeno da se odreknu dijela glavnice kako bi svi mogli biti isplaćeni, te se od njih dvadeset, deset odreklo dijela glavnice, dok ostalih deset nije pristalo na ovaj vid sporazuma.

Ovim javnim pozivom su postignuta dva značajna cilja. Prvi je da su povjerioci isplaćeni u roku manjem od 1,5 godine, dok bi prema zakonu na isplatu putem suda morali čekati deset i više godina. Drugi značajan cilj je, da je Grad uštedio značajna sredstva na ime zakonskih kamata koje bi u budućnosti, kod isplata redovnim putem mogle i premašiti iznose glavnice.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno