Info

Informacija o aktivnostima za Kurban bajram MIZ Zenica i čestitka

Informacija o aktivnostima za Kurban bajram 1439. h. g. MIZ Zenica i čestitka za mubarek Bajram

U utorak, 10. zu-l-hidždžeta, 1439. h. g. odnosno 21. 08. 2018. je hadži ili Kurban bajram. Za ovaj bajram, podsjećamo, vežu se četiri propisa:

 1. Tekbir i tešrik – učenje tekbira poslije svakog obavljenog farz namaza, počev od 9. zu-l-hidždžeta, poslije sabahnamaza, do četvrtog dana Kurban-bajrama do ikindije – namaza.
2. Obavljanje hadždža – pete temeljne islamske dužnosti.
3. Klanje kurbana, prinošenje žrtve u ime Allaha, dž. š.
4. Klanjanje bajram – namaza.

Bajram namaz će se klanjati u 6,35 sati, a sabah-namaz u 5,20 sati. Centralna svečanost u povodu Kurban-bajrama na nivou Medžlisa IZ-e Zenica održat će se u Sultan Ahmedovoj – Čaršijskoj džamiji u Zenici.

U 7,30 sati biti će klanje kurbana za vakife i šehide ispred Čaršijske džamije, a u 7,45 sati Bajramski prijem u prostorijama Medžlisa IZ-e Zenica.
Srijeda, 22. 08. 2018. god./ 11. Zu-l-hidždže 1439. h. g. u 08,00 sati –počinje realizacija akcije prikupljanja kurbanskih kožica po džematima, do 13 sati.

Medžlis Zenica svim muslimanima i muslimankama, od srca čestita mubarek Bajram, moleći Allaha dž. š. za zdravlje, uspjeh u radu, Allahov blagoslov i bereket.

Bajram šerif mubarek olsun
Glavni imam mr. Jakub ef. Salkica

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem