Info

Informacija Kantonalne uprave za inspekcijske poslove povodom slučaja SRC Ajdinovići

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Informacija Kantonalne uprave za inspekcijske poslove povodom slučaja SRC Ajdinovići – Vezano za naše akte, broj i datum veze, odnosno informacije o poduzetim aktivnostima i izvršenom inspekcijskom nadzoru u Sportsko-rekreativnom centru Ajdinovići, općina Olovo, po prijavi o simptomima trovanja hranom kod djece, koja su boravila u navedenom objektu, obavještavamo Vas sljedeće:

Kako smo i naveli u našim prethodnim informacijama, kantonalna sanitarna inspektorica je, dana 22.08.2019. godine, odmah po zaprimljenoj prijavi, izašla na lice mjesta i izvršila inspekcijski nadzor u navedenom objektu, u prisustvu policijskih službenika PS Olovo i predstavnika Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica. Tom prilikom su, po nalogu dežurnog tužitelja Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog, za potrebe vještačenja uzeti uzorci hrane i vode, kao i ostali potrebni uzorci (brisevi sa radnih površina, opreme, pribora, ruku i odjeće uposlenika). Kantonalna sanitarna inspekcija je poduzela zakonom propisane mjere, odnosno odmah zabranila rad svim uposlenicima, koji obavljaju poslove i radne zadatke u kontaktu sa životnim namirnicama i vodom do dobivanja urednih nalaza, naredila ponovljeni sanitarni pregled za uposlenike, protuepidemijsku dezinfekciju i ponovljene briseve sa radnih površina, opreme, pribora, ruku i odjeće uposlenika, te zabranila subjektu nadzora pripremu i usluživanje hrane i pića, upotrebu vode za pripremu hrane i pića iz dovoda u objektu, u kuhinji hotela i ostalim objektima gdje se priprema i uslužuje hrana i piće (grill i pizzeria), do dobivanja izvještaja o mikrobiološkom ispitivanju uzoraka iz laboratorija i provođenja naloženih mjera.

Dana 28.08.2019. godine, kantonalna sanitarna inspektorica je izvršila inspekcijsku kontrolu postupanja po naloženim mjerama zabrane, u prisustvu policijskog službenika PS Olovo i tom prilikom utvrdila da subjekt nadzora ne postupa po naloženim mjerama kantonalne sanitarne inspekcije. Obzirom da postoji opasnost po zdravlje i život ljudi i da subjekt nadzora nije postupio po naloženim mjerama zabrane, dana 30.08.2019. godine, izvršeno je pečaćenje i zatvaranje poslovnih prostorija u kojima se priprema i služi hrana i piće (centralne kuhinje hotela, grilla i pizzerije), do dobivanja urednih laboratorijskih nalaza i provođenja naloženih mjera.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove do danas nije dobila izvještaj o mikrobiološkom ispitivanju uzoraka iz laboratorija, niti ima saznanja kada će ispitivanje uzoraka biti završeno.

direktor Mirsada Silajdžić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno