Zadnje objavljeno

Info

Infografika: U susret ramazanu 2021.

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Infografika: U susret ramazanu 2021.- Kako bi se proglasio početak ramazana, Saudijska Arabija i druge države svijeta sa muslimanskom većinom prate javljanja lokalnih posmatrača mjeseca.

Prvi dan muslimanskog mjeseca posta ramazana, koji se određuje po pojavi mladog mjeseca, u većini država će biti 13. aprila (utorak). Kako bi se proglasio početak ramazana, Saudijska Arabija i druge države svijeta sa muslimanskom većinom prate javljanja lokalnih posmatrača mjeseca.

Bahrein, Egipat, Kuvajt, Oman, Katar i Ujedinjenih Arapski Emirati će se voditi saudijskim primjerom, kao i mnoge druge države kao što su Indonezija, Liban, Maroko, Sirija, balkanske države… Ostale će se voditi svojim viđenjem mladog mjeseca.

Vidljivost polumjeseca ovisi o mnogim faktorima kao što su atmosferski uvjeti, oblačnost, te udaljenost između sunca i mjeseca na horizontu. Lunarni mjeseci traju 29 ili 30 dana, ovisno o „nastanku“ mladog mjeseca na 29. noć svakog mjeseca kalendara. Ako se mlađak ne vidi, mjesec traje 30 dana.

Zašto je ramazan poseban?

Ramazan je mjesec u kojem je počela objava Kur’ana, svete muslimanske knjige, poslaniku Muhammedu a.s. prije više od 1.400 godina.

Tokom ovog mjeseca, vjernici poste od momenta pred zoru, pa sve do sumraka. Tokom tog perioda se odriču jela, pića, konzumiranja duhana i od seksualnih odnosa.

Post je jedan od pet stubova islama, zajedno sa muslimanskom objavom pripadnosti vjeri, dnevnim molitvama, dobročinstvom, te hodočašćem na hadž u Meku ako su zdravstveno i finansijski u mogućnosti.

U mnogim državama sa muslimanskom većinom skraćuje se radno vrijeme i mnogi restorani su zatvoreni tokom perioda posta.

Na kraju ramazana, muslimani slave Ramazanski bajram – Eid al-Fitr što na arapskom znači „praznik okončanja posta“.

Autor: Al Jazeera



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010