Info

Infografika: Odakle dolaze hurme i zašto su tako važne?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Infografika: Odakle dolaze hurme i zašto su tako važne?- Zbog visokog nivoa prirodnog šećera hurme su obilan izvor energije, koja je potrebna nakon cjelodnevnog posta.

Počeo je mjesec ramazan, tokom kojeg se vjernici suzdržavaju od jela, pića, pušenja i seksualnih odnosa tokom dana. Kada sunce zađe, većina muslimana posegnut će za hurmom, slatkim smeđim voćem, kojim će prekinuti cjelodnevni post.

Hurme, svježe ili osušene, sadrže važne vitamine, minerale i vlakna, a ujedno su i cijenjene kao antioksidans koji štiti tijelo od više bolesti.

Zbog visokog nivoa fruktoze, prirodnog šećera koji sadrže, hurme su obilan izvor energije, koja je potrebna nakon cjelodnevnog posta.

Hurme dolaze u različitim oblicima i veličinama.

Svake godine, u svijetu se proizvede oko devet miliona tona hurmi, govore podaci Svjetske organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija.

Uspijevaju u zemljama sa dugim i vrućim ljetima, poput onih na Bliskom istoku i susjednim državama.

Najveći svjetski proizvođač hurmi je Egipat, sa 18 posto svjetskog udjela, a slijede Saudijska Arabija sa 17 i Iran sa 15 posto. Među 10 najvećih proizvođača su još Alžir, Irak, Pakistan, Sudan, Oman, Ujedinjeni Arapski Emirati i Tunis.

Hurme se uzgajaju hiljadama godina.

Palme hurme su ili muške ili ženske, a samo ženska biljka daje plod. Jedno starije drvo može dati oko 100 kilograma hurmi po sezoni berbe, odnosno oko 10.000 hurmi.

Autor: Al Jazeera



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno