Biznis

Inflacija nije kuga da se od nje možete sakriti: Šta možete kupiti za 30 KM?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Inflacija nije kuga da se od nje možete sakriti, kažu ekonomisti. U posljednje tri godine samo šećer je poskupio za 100%. A i ostale osnovne životne namirnice za neke nisu više ni osnovne.

Godinama bilježimo rast cijena u BiH. I ovaj put smo provjerili koliko osnovnih životnih namirnica koliko osnovnih životnih namirnica možemo kupiti za 30KM.

U martu 2021. godine sa istim budžetom kupili smo pastu za zube, zaštitnu masku za lice, sapun, šećer, pavlaku, so, ulje, makarone, narandže, kilogram i 400 i nešto više od kilograma pilećeg filea i dobili kusur.

“Svih planiranih trideset KM danas nismo potrošili, jer ovdje nije bilo piletine koju smo kupovali prošli put kada smo nabavljali namirnice za 30KM. No već sada je jasno da su brojni artikli sa spiska poskupili”

Šećer je duplo skuplji 1,15KM na 2,3KM, a so 85 pf na 1,4KM. Cijena ulja koja je tokom korone prelazila i pet KM, pala je, no i dalje je veća u odnosu na cijenu iz marta ‘21. Tada je iznosila 2,5KM, a danas 3,10.

Ista tjestenina je košta 60 feninga više, pavlaka od 400 gr 1,5KM. Posebno je primjetan rast higijenskih proizvoda ista pasta za zube koštala je 2,85KM, a danas 5,55. Samo jedan sapun kojeg smo kupili skuplji je za dvije KM. Uz to je smanjen, sa 100 na 90gr.

“Šta ste mogli kupiti? Vrlo malo životnih namirnica, ali vi ste imali 30KM, neki nemaju. Prije se za 50KM moglo kupiti pet puta više nego danas. Ništa specijalno, malo mliječnih porizvoda, hljeb, voća i to je to”, kazali su građani.

“Nemam para, i šta me briga. Kad nemam para šta me briga za inflaciju. A šta se može kupiti za 30KM? Dva mesna, jedan hljeb i kilu paradajza. Nosim 40KM, sumnjam da ću moći kupiti za ručak i večeru. Nama je dobro, mi smo penzioneri, nemamo šta očekivati”, samo su neki od komentara.

Prosječna plata u BiH iznosi oko 1.280KM. To u praksi znači da neko sa prosječnom platom, da nema režije, kredite, niti bilo kakve druge troškove, za dnevne troškove ima oko 40 KM.

Autor: N1



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno