Biznis

Industrijska proizvodnja u Bosni i Hercegovini porasla 1,6 posto

Industrijska proizvodnja u Bosni i Hercegovini porasla 1,6 posto – Industrijska proizvodnja u Bosni i Hercegovini, kalendarski prilagođena, zabilježila je u 2018. godini rast od 1,6 posto u odnosu na predhodnu godinu.

Prema glavnim industrijskim grupama, rast su zabilježili proizvodnja energije za 6,6 posto, proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,8 posto, te proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,1 posto.

Proizvodnja intermedijarnih proizvoda imala je u prošloj godini pad od 1,3 posto, a proizvodnja kapitalnih proizvoda pad od 1,1 posto, podaci su Agencije za statistiku.

Prema područjima i oblastima klasifikacije djelatnosti, rast se, među ostalim, bilježi u proizvodnji farmacuetskih proizvoda od 12,4 posto, u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji od 11,3 posto, proizvodnji mašina i uređaja od 6,9 posto, proizvodnji proizvoda od gume i plastičnih masa od pet posto, te proizvodnji odjeće od 4,8 posto.

U oblasti prerađivačke industrije pad je, među ostalim, zabilježen  u duhanskoj industriji od  35,9 posto, proizvodnji tekstila  od 17,4 posto, te proizvodnji koksa i rafiniranih naftnih proizvoda od 12,2 posto

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem