Zenica

Indexi pomjerili termin zeničkog festivala dokuMfest

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Indexi pomjerili termin zeničkog festivala dokuMfest – Poslije tri godine obimnog istraživanja i brojnih snimanja po cijeloj regiji, autorsko-rediteljski dvojac BHT1, Bojan Hadžiabdić i Zoran Kubura, završili su jedan od najiščekivanijih domaćih muzičkih dokumentaraca, film ”Indexi”.

Kako ni sama priča o legendarnim Indexima nije jednostavna, tako je i prvi dokumentarac o popularnom sarajevskom bendu ogromno iskušenje s kojim su se mogli nositi samo najuporniji i najposvećeniji. Pokazuje to i jedna od konstatacija Hadžiabdića i Kubure, nakon što je, poslije čak tri godine rada, konačno završeno njihovo životno dokumentarističko djelo:

”U početku nas je pratila neka vrsta strepnje hoćemo li uspjeti da složimo sve što se sa Indexima događalo kroz cijelih 40 godina, a onda smo se vremenom počeli fascinirati i zaljubljivati u muziku i likove tih jedinstvenih muzičara. Ta strast nas je vodila kroz nebrojene labirinte u karijeri benda, a u konačnici nas pokretala da uložimo svu moguću energiju u priču, svjesni da ona treba biti autentično, iskreno i što cjelovitije svjedočanstvo o nekim prohujalim vremenima i nekim velikim umjetnicima koji su ih zabilježili za vječnost.”

Kroz postavu Indexa su u 40 godina prošla 23 muzičara, skoro toliko autora su bili njihovi saradnici, ostavili su za sobom više od stotinu snimljenih pjesama, ali i nemali broj je zagubljen, što je snimanje filma činilo ozbiljnim izazovom.

Bojan Hadžiabdić i Zoran Kubura su snimili više od 50 sati originalnog materijala da bi kreirali film od 108 minuta, u kojem o Indexima i pjesmama, pored članova grupe, govore Goran Bregović, Josipa Lisac, pjesnik Mišo Marić, Maja Perfiljeva i niz poznatih muzičkih novinara iz regiona, dok je za priču korišteno stotine fotografija i puno arhivskog materijala među kojim su neki do sada neotkriveni snimci.

Jednu od takvih epizoda čini famozna pjesma ”Izvor”, progresivna rock tema s kojom su Indexi pobijedili 1971. u rock programu Zagrebačkog festivala, a nikada nije snimljena u studiju. Sve ove godine bila je dio mitova o izgubljenim djelima Indexa za koje se vjerovalo da ih nikada nećemo čuti, ali Hadžiabdić i Kubura bar ”Izvor” otkrivaju u svom dokumentarcu.

Završnu notu filmu ”Indexi” daje tonski producent Muzičke produkcije BHRT-a, Adnan Mušanović, koji upravo ovih dana završava masterizaciju zvuka.

”Smatramo da je to presudni detalj”, kažu autori filma. ”Indexi su bili perfekcionisti i na tom tragu morali smo učiniti taj zadnji korak, da naš izvrsni majstor tona ispegla zvuk s kojim će jedna grandiozna muzička priča dobiti zasluženi pečat”.

Cjelovečernji film će dobiti i svoj TV serijal, pet polusatnih epizoda, koje će BHT1 emitirati u 2021. godini, a u toj proširenoj rediteljskoj verziji će se naći i brojne sekvence koje nisu uvrštene u film.

Film ”Indexi” će, spletom okolnosti, prva u BiH vidjeti publika zeničkog festivala muzičkih dokumentaraca ”dokuMfest”. Da je kojim slučajem bio završen početkom godine, vrlo razumljivo bi bilo njegovo prvo prikazivanje u Sarajevu, kao velika dvoranska premijera u gradu Indexa, uz mogući dodatni koncert kakav je već poznati serijal ”Indexi i prijatelji”. No, planove je promijenila pandemija, pa će se film za sada prikazati na zeničkom dokuMfestu.

”Nije nam drago što je put ovog dugo očekivanog dokumentarca do publike baš ovakav, jer Indexi zaslužuju spektakl”, kaže Josip Dujmović, direktor Zone muzike, organizatora zeničkog festivala. ”No, kad je već tako, presretni smo što će se premijera dogoditi na jedinoj smotri muzičkih dokumentaraca u BiH. Naš uobičajeni termin je početak septembra, ali kada su nas autori obavijestili da će do kraja mjeseca konačno biti završena produkcija, nismo imali nikakve dileme – zbog njega smo festival pomjerili dvadesetak dana, jer to je strašno velika priča, koja se događa možda jednom o životu”.

Dujmović dodaje još jedan detalj: ”Žao nam je samo što Federalno ministarstvo kulture nije imalo sluha za ovakav trenutak. Odbili su finansijsku podršku zeničkom festivalu zbog vrlo smiješnog formalnog administrativnog razloga, zanemarujući značaj programa i kvalitet sadržaja. Ironično je, jer bi baš to morala biti osnovna vodilja za pomaganje projekata u kulturi. Slično je učinio i novi upravni odbor Amusa, koji je u svim ranijim godinama podržavao festival makar i sa skromnim iznosima, a sada, kada smo najavili premijeru filma ”Indexi”, oni su mišljenja da to nije vrijedno sudjelovanja asocijacije koja se bavi i očuvanjem baštine domaćeg muzičkog stvaralaštva. Ipak, podržali su nas Grad Zenica i Ministarstvo kulture Ze-Do kantona, pa će festival biti održan od 28. septembra do 1. oktobra makar i u najskromnijem formatu, zbog aktuelnih ograničenja”.

AUTOR: glas.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno