Ljudi

IN MEMORIAM Muhamed Aliefendić (1937-2023)

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Preminuo je Muhamed Aliefendić, istaknuti dugogodišnji član Foruma građana Zenice. Muhamed Aliefendić rođen je 1937. godine u Zenici. Školovao se u Zenici i Sarajevu, diplomirao ekonomiju na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Tokom profesionalnog radnog angažmana radio je na poslovima istraživanja tržišta u RMU Zenica, a kasnije je obavljao i dužnost direktora marketinga. Jedan mandat je bio sekretar Regionalnog SUP-a, a zatim dva mandata predsjednik UO RMK Promet Zenica.

U Forumu građana Zenice volonterski je djelovao i radio od 1992. godine kada je i osnovano ovo udruženje. U periodu od 2002. do 2009. godine obavljao je dužnost predsjednika Foruma građana Zenice, a potom i dužnost predsjednika Skupštine Foruma građana Zenice. U Forumu građana Zenice ostvario je zapažen građanski aktivizam u dužem vremenskom periodu. Bio je inicijator i akter mnogih projekata Foruma građana Zenice.

U proteklom ratnom i poratnom periodu značajnu aktivnost je ostvario na implementaciji Povelje o ljudskim pravima, učešću građana u lokalnoj samoupravi u skladu sa Evropskom Poveljom o lokalnoj samupravi, zatim rješavanju pitanja ekonomskog razvoja, zapošljavanja i strategije razvoja Zenice, oživljavanju i očuvanju zeničkog kulturno-historijskog nasljeđa, tradicije i običaja i druge aktivnosti.

Posebnim treba istači i značajan doprinos gospodina Aliefendića u projektu uključivanja javnosti u rješavanje izgradnje Regionalne sanitarne deponije Mošćanica kao i njegov angažman u Nadzornom odboru privrednog društva Regionalna deponija Moščanica u periodu od 2003-2006. godine.

Za postignute izuzetne rezultate u radu i afirmaciji Foruma građana Zenice i grada Zenice dodjeljeno mu je priznanje Pozlaćeni medaljon Kulin ban.

Hvala Muhamedu Aliefendiću na svemu onome što je uradio za Zenicu i Forum građana Zenice.

Njegov primjer građanskog aktivizma treba slijediti.

Porodici Aliefendić upućujemo iskreno saučešće.

Predsjedništvo Foruma građana Zenice



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno