Ljudi

IN MEMORIAM – Marica Maca Hrbaček (Našice 1940. – Zenica 2021.) – Žena koja je voljela knjige i Zenicu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Marica Maca Hrbaček (Našice 1940. – Zenica 2021.) – Kada je jedna generacija Učiteljske škole Zagreb obilježavala petu godišnjicu mature najmlađa od njih, u noći mladalačkog zanosa i bezbrižnosti, dobila je zadatak da vozom dođe u Zenicu i prebroji dimnjake u gradu metalurga i rudara. Tako se Marica Maca Hrbaček, rođena Našičanka, prvi put u životu obrela u Zenici. Obilazila je grad, penjala se na Crkvičku ravan i Brižinu, išla prema Bristu, Uzunovića stijeni i Vučjaku, ali tokom jednodnevnog boravka u Zenici povjereni zadatak nije uspjela da obavi.

Međutim, taj dan srela je dosta vedrih, nasmijanih i prostosrdačnih ljudi i nakon petanestak dana odlučila je da se vrati u Zenicu. Obratila se ocu rahmetli Dževada Hadžialijagića (profesora i nekadašnjeg nogometaša), i rekla mu da bi voljela da radi u Zenici kao učiteljica.

Ubrzo je dobila posao u Osnovnoj školi u Peharama. Radila je kao učiteljica, kada je trebalo predavala i njemački jezik, osnovala Sekciju veza, radila i u školskoj biblioteci.

U Zenici se i udala. Njen pokojni suprug Zlatko Hrbaček bio je svojevremeno prvak drame u (tadašnjem) Narodnom pozorištu Zenica. U teškom ratnom periodu godinu dana radila je u Narodnoj biblioteci Zenica. Početkom proljeća 1995. godine počela je da radi u OŠ “Sead Škrgo”/”Edhem Mulabdić”, gdje je, radeći kao knjižničarka, zaslužila i školsko, ali i priznanje struke.

Ljubav prema knjizi i čitanju i druženje s mlađim bili su duhovna hrana za Macu Hrbaček. Dane mirovine često je provodila u odjeljenju Radakovo Gradske biblioteke Zenica, uz mlade kolegice Hatidžu i Enu, pomažući im savjetom, ali i u radu s djecom – u igraonicama i radionicama – po čemu je spomenuto odjeljenje bilo poznato i van Zenice.

U ime svih onih koji su je znali i uvažavali,
HVALA dragoj kolegici za sve što je učinila na afirmaciji knjige i čitanja, za osmijehe, ljudsku toplinu i pažnju, za sve ono što je nesebično dijelila s generacijama Zeničana.

(Datum sahrane bit će naknadno objavljen)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno